Lof en kritiek voor Van Hove

De voorstelling India Song van regisseur Ivo van Hove bij Het Zuidelijk Toneel is door de Britse pers met zowel afkeer als enthousiasme ontvangen. De voorstelling, een enscenering van het gelijknamige filmscript van de Franse schrijfster Marguerite Duras, ging deze week in première op het International Festival Edinburgh, Schotland. De voornaamste elementen van de productie zijn in de zaal verspreide geuren die India moeten oproepen, een soundtrack (van Harry de Wit), licht en beweging. De acteurs spelen nauwelijks een rol. Kranten als The Herald, The Scotsman en The Times schreven over een ,,fascinerende productie'' met ,,een electriserend effect'', The Financial Times daarentegen vindt de voorstelling ,,zo saai dat het, zittend in de zaal, al moeilijk is er je gedachten bij te houden, zodat je, eenmaal buiten, je al helemaal niets meer herinnert.'' De krant noemt Van Hoves enscenering ,,afgrijselijk effectbejag''. The Herald kende Van Hove de `Herald Archangel Award toe, een aan de krant verbonden prijs die gedurende het festival wordt uitgereikt aan `de productie van de week'. Vorig jaar waren van Van Hove en het Zuidelijk Toneel More Stately Mansions van Eugene O'Neill en Caligula van Albert Camus te zien. Van de met stemmen gevulde geluidsband van India Song heeft Van Hove een Duitse, Engels en Franse versie laten maken, zodat de voorstelling ook voor een buitenlands publiek goed te volgen is.