Jarenlange ruzie tussen ING en Ritman nu opgelost

Na jarenlang getouwtrek hebben de ING Bank en zakenman en kunstverzamelaar J. Ritman overeenstemming bereikt over Ritmans voormalig bedrijf en zijn kunst- en boekenverzameling. Ritmans bedrijf De Ster wordt verkocht aan het Zweedse concern Duni. Zijn Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) krijgt hij terug.

Het geschil tussen ING en Ritman is in 1993 begonnen toen ING zijn pandrecht uitoefende over Ritmans antiquaire boekenverzameling en zijn fabriek. De zakenman had de bedrijfskredieten van zijn goedlopende bedrijf De Ster (plastic wegwerpservies en bestek voor vliegtuigen) gebruikt om zijn kunstverzameling op te bouwen. Hierdoor had de firma een schuld opgebouwd van een half miljard, waarvan 410 miljoen gulden bij de ING.

Sinds ING fabriek en bibliotheek in bezit nam zijn Ritman en de bank voortdurend tegen elkaar aan het procederen geweest. Ritman wilde zijn bedrijf en zijn boeken terug. ING dreigde twee jaar geleden nog om 300 boeken uit de verzameling te veilen om nog iets terug te zien van de lening.

ING zegt blij te zijn dat de zaak nu is afgerond. Een woordvoerder: ,,De Ster heeft een sterk moederbedrijf gevonden, de vorderingen zijn komen te vervallen en een kunstverzameling past nu eenmaal niet in ons assortiment.'' Het onderhouden van de bibliotheek koste de ING Bank een ton per maand.

Ook directeur P. de Bruin van De Ster zegt gelukkig te zijn met de overname en spreekt van een bewuste eigen keuze. Ritman had het recht om het bod van het Zweedse Duni te evenaren, maar zei hier meer tijd voor nodig te hebben. In een kort geding afgelopen vrijdag in Amsterdam heeft de rechter besloten hem deze tijd niet te geven, waardoor de overname van De Ster door het Zweedse concern kon doorgaan.

De Ster had de voorkeur voor `een strategische partner' boven Ritman als eigenaar. Directeur De Bruin: ,,Ritman had een nostalgisch verlangen om zijn bedrijf terug te krijgen. Wij voelden er niets voor om van de ene naar de andere financiële aandeelhouder over te gaan, dan hadden we net zo goed bij ING kunnen blijven. Bovendien is er in de zeven jaar dat Ritman nu weg is een hoop veranderd.'' Duni was al toeleverancier, concurrent en klant van De Ster, aldus De Bruin. Het Zweedse bedrijf, eigendom van twee Zweedse investeringsmaatschappijen, maakt servetten en tafellakens en heeft een omzet van 1,3 miljard. De Ster zet met het plastic servies en bestek 520 miljoen gulden om. Door enkele raakvlakken tussen de bedrijven verwacht de Bruin veel synergetische voordelen. ,,Zij gaan nu over het papier, wij over het plastic'', aldus De Bruin.