Jakarta stuurt extra troepen naar Oost-Timor

Indonesië stuurt vandaag 1.400 soldaten extra naar Oost-Timor ter bescherming van het personeel van de Verenigde Naties. Bij gerichte aanvallen van pro-Indonesische milities zijn al ten minste vier lokale medewerkers van de VN gedood.

De Indonesische chef-staf en minister van Defensie, generaal Wiranto, zei vanochtend dat de extra troepen worden gestuurd op verzoek van de VN-missie in Oost-Timor. Hij zei ook dat de uitslag van het maandag gehouden referendum over de toekomst van de vroegere Portugese kolonie morgen al bekend zal worden gemaakt en niet op zijn vroegst maandag, zoals eerder was aangekondigd.

De aanvallen op de VN-vertegenwoordigers zijn op het ogenblik het hevigst in het district Maliana, ongeveer 60 kilometer ten zuidwesten van de Oost-Timorese hoofdstad Dili. De VN hebben al hun personeel uit het gebied geëvacueerd, nadat kantoren waren belaagd. Volgens woordvoerder David Wimhurst wordt het gebied thans volledig gecontroleerd door gewapende leden van de pro-Indonesische milities. ,,Zij leven hun razernij uit in de stad en er wordt (door de Indonesische veiligheidstroepen) geen enkele poging gedaan om hen te stoppen'', zei hij vanochtend. Volgens hem staan de VN ,,machteloos''.

Ook in andere delen van Oost-Timor, onder andere in Dili, hebben de pro-Indonesische milities hun aanvallen op lokaal gehuurde medewerkers van de VN en op aanhangers van onafhankelijkheid verhevigd. ,,Mensen rennen voor hun leven. Er heerst paniek. Het schieten komt steeds dichterbij'', zei een inwoner van de wijk Becora in Dili door de telefoon.

Door de snel verslechterende veiligheidssituatie wordt de roep om een VN-vredesmacht steeds luider. Maar dat die er snel komt is niet waarschijnlijk gezien de praktische problemen. Wel speculeert ook de Indonesische regering op de komst van een internationale vredesmacht indien Oost-Timor onafhankelijk wordt en de Indonesische politie en strijdkrachten zich uit de provincie terugtrekken. Volgens de Jakarta Post houdt het leger een plan achter de hand om in geval van nood een kwart miljoen mensen te evacueren. (AP, Reuters)