Irak toont uitgemergelde baby's aan Amerikaanse bezoekers

Stafleden van het Amerikaanse Congres sluiten vandaag een zeer omstreden rondreis door Irak af, waarbij ze door het Iraakse regime zijn rondgeleid langs ziekenhuizen met uitgemergelde kinderen en armzalige woonwijken in het zwaar geteisterde zuiden van het land. Ook hebben ze – ondanks beloften vooraf dat ze dat niet zouden doen – gesproken met hoge Iraakse regeringsvertegenwoordigers, onder wie vice-premier Tariq Aziz. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had zich fel tegen de trip gekeerd met het argument dat deze zonder twijfel door het bewind van president Saddam Hussein zou worden gebruikt voor propaganda tegen de handelssancties tegen het land.

De Amerikaanse groep – vijf assistenten van leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een lid van een niet-gouvernementele organisatie en een vertegenwoordiger van een denktank in Washington - bezocht gisteren een armoedige buurt in Basra, waar huizen deuren noch ramen bezitten, en toonde zich diep onder de indruk. ,,Dat kinderen door ongezuiverd rioolwater moeten lopen om hun woningen in en uit te komen, is afschuwelijk en onaanvaardbaar'', aldus Phyllis Bennis, onderzoeker van het Institute for Policy Studies in Washington. Ze concludeerde dat de in 1990 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties afgekondigde sancties tegen Irak moeten worden opgeheven. De Amerikaanse regering verzet zich tegen opheffing van de sancties zolang niet vaststaat dat Irak ontwapend is.

De delegatie begon haar reis in Bagdad en berzocht de zuidelijke steden Ammara, Nasiriya en Basra, die eerst door de Iraaks-Iraanse oorlog, vervolgens door de oorlog om Koeweit en ten slotte door de sancties zwaar zijn getroffen. In Ammara bezochte ze het Saddam-ziekenhuis waar moeders vliegen probeerden te verjagen van hun ondervoede baby's. In Basra kregen ze van artsen te horen dat twee van elke tien baby's misvormd ter wereld komen. In de wijk in Basra die ze bezochten werden de Amerikanen door buurtbewoners omarmd. Sommige leden van de delegatie op hun beurt tilden kinderen over de vijvers van rioolwater tussen de gebouwen en poseerden met hen voor tv-camera's. (AP, Reuters)