Internationale beurzen

LONDEN

Veel gebeurde er vanmorgen niet op de Europese beurzen, die wachtten op de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en loongegevens over augustus die een aanwijzing geven over het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Overheerste gisteren de nervositeit, vandaag werd rustig afgewacht en mochten de koersen iets herstellen. De FTSE-index ging 0,45 procent omhoog naar 6223 punten. Het bod van NatWest op Legal & General resulteerde in een koerssprong van 5,3 procent voor het overnamedoel. Natwest zelf moest 4 procent terug omdat beleggers bang zijn voor rivaliserende biedingen die de prijs van Legal & General te hoog opdrijven.

FRANKFURT

Speculaties dat Commerzbank een buitenlandse partner zoekt om samen een zakenbank mee op te richten resulteerden in een koerssprong van 3,5 procent voor de bank. de DAX-index was 0,5 procent hoger op 5215 punten.

PARIJS

Ook de CAC-index ging 0,5 procent omhoog tot 4575 punten. Autobouwer Reneault bereikte de hoogste koers van dit jaar na meevallende halfjaarcijfers.

TOKIO

De beurs van Tokio is vanmorgen met een minimaal verlies gesloten. Het Nikkei-gemiddelde moest slechts 1,26 punt (0,01 procent) prijsgeven en kwam terecht op 17.629,99 punten.

Ook ditmaal stond de Japanse effectenhandel sterk onder invloed van de koers van de yen. De stijging in de ochtenduren ontstond na het enigszins wegzakken van de koers van de Japanse munteenheid. Later herstelde de yen zich met alle gevolgen voor het beursniveau.

De beurs van Korea ging na een aantal dagen van zeer zware verliezen weer iets omhoog, met 1,3 procent. Hong Kong sloot 1,42 procent lager, Sidney leverde 1,05 procent in.

NEW YORK

Sears Roebuck was gisteren het grootste slachtoffer van de mineurstemming op Wall Street. Het detailhandelsconcern, verloor ruim 9 procent van zijn beurskoers na een winstwaarschuwing. Het Dow Jones-gemiddelde raakte 94,67 punten (0,87 procent) kwijt op 10.843,21 punten. Zorgen om de vanmiddag vrijgegeven werkgelegenheidscijfers drukten de Dow aanvankelijk met 205 punten omlaag, maar daarna trad herstel in.