Groot-Zoetermeer

,,We hebben nu al de hele week met Maxima geopend maar wat moeten we vanavond doen?''

,,Zou je niet de foto's van De Telegraaf onder de camera kunnen brengen? Een lachende Maxima aan de champagne in een Argentijnse countryclub. Dat zal de jongeren aanspreken. Eindelijk concurreren we eens met Veronica en SBS6. Zo'n edel blondje is veel leuker dan die seks-, drank- en bikiniparade daar. Als we beelden hebben, schakelen die jongeren over van het lichaamlikken in Renesse. Veronica baalt dat ze geen nieuwsrubriek hebben. De adverteerders zien die Maxima helemaal zitten. Aristocratische uitstraling en toch vlot. Polo, zeilen, lachen. Goede Umfelt voor actievakanties, sportdrankjes en leuke autootjes. Smart is al op zoek naar iemand die op Maxima lijkt. De naam is al geclaimd door een parfummaker. Ze past ook bij het exclusieve imago dat Heineken zoekt maar we kunnen Moët proberen. Welk merk dronk ze daar?''

,,Maar gisteren had De Telegraaf de verkeerde foto. Kunnen we er wel op vertrouwen dat het nu wél goed is?''

,,Dat is nu juist het leuke. Zo'n fout geeft weer extra nieuws. Gisteren vulden we er een paar minuten mee.''

,,Ja, en we weten ook nog niet helemaal zeker of Maxima op die bewegende beelden van RTL4 stond die we citeerden.''

,,Des te meer reden om verder te gaan. Eerst laten we Mies Bouhuys namens de Dwaze Moeders zeggen dat zo'n huwelijk echt niet kan. De volgende dag meldt de correspondent uit Argentinië dat de Dwaze Moeders dochters niet voor het gedrag van hun vader verantwoordelijk houden. Er zijn ook Kamerleden met meningen. Ze staan op ons te wachten bij het Paleis Noordeinde. De jongere kiezers, begrijp je. Maar dan komen ze weer met dat staatsrecht aanzetten en da's saai.''

,,Ze is toch alleen maar vriendin. Ik heb zoveel vriendinnen gehad voor ik trouwde.''

,,Ja, maar de RVD heeft het nu toegegeven. Meesterlijk. Want zo kunnen we doorgaan. De eerste dagen openden we met De jacht op Maxima is geopend. Toen kwam de RVD met dat zinnetje. Weer nieuws. En nu hebben we een reeks items met `de jacht op Maxima is nu pas goed geopend'. We hoeven alleen maar nerveus zoekende collega's te interviewen en door roddelbladen te bladeren met nu en dan wat commentaar van een gewone Groot-Zoetermeerder. Liefst jong natuurlijk.''

,,Maar dat houdt toch eens op.''

,,Daar heb ik al aan gedacht. We hebben Hans Verploeg, de Richard Holbrooke van de vaderlandse journalistiek, op de RVD afgestuurd. Hij heeft al namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten de onderhandelingen geopend met Milosevic. De RVD is een zwaardere klus, dat geef ik toe, maar ze hebben hun eerste concessie al gedaan.''

,,Maar wat kan de RVD nog verder doen, behalve zeggen dat ze vriendin is?''

,,Waarom organiseren ze geen persreisje naar New York? De prins en zijn vriendin hand in hand op skeelers door Central Park. En dan een persconferentie over de diepte van hun relatie. Hebben ze al samen geslapen in dat appartementje? Ik bedoel maar, in de Middeleeuwen stond de hele hofhouding in de koninklijke slaapkamer voor de eerste huwelijksnacht.''

,,Dat was vroeger.''

,,Nee, niet vroeger. Onze sponsors willen meer van het koningshuis zien. Het is hier achterlijk. Neem een voorbeeld aan Engeland. Die Diana was pas een environment voor kijkcijfers. Avonturen en evenementen tot de begrafenis toe. Daar is heel wat parfum en kleding op verkocht. Jammer dat ze dood is, want ook wij hadden veel aan haar. Die Maxima zou ook een eetstoornisje kunnen krijgen.''

,,Wat hebben we verder nog?''

,,De varkens en de Betuwelijn. Ik verwacht een discussie over Schiphol. Zou je niet wat nieuwe archiefbeelden kunnen maken? Dan zitten we voor het hele seizoen weer goed.''

    • Maarten Huygen