Grasmat

De raad van commissarissen van Ajax is compleet. De zittende toezichthouders van de beursgenoteerde voetbalclub, Michael van Praag, Arie van Os en Hennie Henrichs hebben Sjoerd van Loon (ex-Pakhoed, ex-Internatio-Müller) in hun midden uitgenodigd.

Maar de meest opvallende benoeming is wel die van John de Mol, mede-oprichter en bestuursvoorzitter van amusementsconcern Endemol. Een ,,grote verrijking'' voor het college mede om zijn ,,jarenlange ervaring (...) in de entertainmentwereld'', zo schrijft Ajax in een persbericht.

Dat kan je wel zeggen: die jarenlange ervaring omvat ook de knallende ruzie tussen De Mol en Ajax over het faliekant mislukte prestigeproject Sport7 in 1996. Op verhitte KNVB-vergaderingen oreerde commissaris Van Praag destijds tegen de vermaledijde sportzender, een ideetje van, jawel, De Mol. De vrede is kennelijk getekend. ,,Sport7 had niet met de heer De Mol persoonlijk te maken'', zegt een woordvoerder van Ajax nu.

De benoeming van De Mol roept meer vragen op. Endemol produceert nu al de uitzendingen van de eerste divisie en de KNVB-beker. Hoe moet het als Ajax weer met diverse gegadigden uit de televisiewereld gaat onderhandelen over haar uitzendrechten? Zit de nieuwe commissaris bij besprekingen in beide delegaties? Of moet De Mol op dat moment even uit de vergadering weglopen om de grasmat in de Arena te inspecteren?

    • Jaco Alberts