Gemeenten zijn gelaten over uitstel

De betrokken gemeenten in Twente reageerden vanochtend gelaten op het nieuws dat de vorming van Twentestad zou worden uitgesteld. ,,We zijn al sinds het einde van de jaren zeventig bezig met de bestuurlijke herindeling van Twente. Er kan nog wel een jaartje bij'', zegt burgemeester J. Mans van Enschede. ,,We wachten het maar af'', zegt een woordvoerder van de gemeente Hengelo.

Net zo verdeeld als de Eerste Kamer is over Twentestad, zo verdeeld is de regio zelf ook. Hengelo is fel tegen, maar Enschede – net als de provincie Overijssel – sterk voor. Enschede ziet na de vorming van de vierde stad van Nederland kansen in Europa, terwijl Hengelo met name bang is voor de financiële gevolgen. Alle partijen houden een slag om de arm. ,,Wij hebben van officiële zijde geen bevestiging van het uitstel'', zegt een woordvoerder van de provincie.

De gemeente Hengelo is teleurgesteld, zegt de woordvoerder. ,,De onzekerheid voor alle 22 gemeenten in Twente die met de herindeling te maken krijgen, blijft zo maar voortduren. Het is een slechte zaak dat dat maar doorzeurt.'' Hengelo wil ,,niet preluderen'' op de vergadering van de Eerste Kamer, op 14 september. De burgemeester van Enschede heeft goede hoop dat de Eerste Kamer, ,,na de provincie, het kabinet en de Tweede Kamer nu ook ja zegt tegen Twentestad''. ,,Het gaat om de cohesie binnen de coalitie. En daarover zijn de berichten diffuus.''

Zowel de provincie Overijssel als de gemeente Enschede heeft overigens liever een jaar uitstel dan een ,,besluit dat onder tijdsdruk verkeerd uitpakt'', aldus de woordvoerder van de provincie. Hij is ,,zeer verheugd'' met de fundamentele discussie die de Eerste Kamer over Twentestad wil voeren. ,,Het is een belangrijke zaak, waar we in Overijssel en in Twente lang mee zijn bezig geweest. Met de komst van Twentestad in 2001 kunnen we ook wel leven.''