Geen voortgang voorkenniszaak

De identiteit van de mysterieuze beller in de voorkenniszaak BolsWessanen blijft verborgen. De getuigenverklaring van bestuursvoorzitter Mac Zondervan van Wessanen kon gisteren op de eerste zittingsdag van het hoger beroep geen nieuw licht werpen op de geheimzinnige `meneer Smits'. Zondervan was ook topman bij BolsWessanen, het dranken- en voedingsmiddelenconcern dat recent weer is opgesplitst in twee bedrijven.

Het gesprek tussen de Wessanen-topman is de enige rechtstreekse verbinding tussen hoofdverdachte T. van N., en de beschuldiging van het Openbaar Ministerie (OM) dat hij andere verdachten in de geruchtmakende zaak zou hebben voorzien van voorkennis. T. van N. is voormalig groepsdirecteur van het toenmalige concern BolsWessanen.

In het gesprek met Zondervan verhaalde `Smits' over een lek binnen de top van het inmiddels opgesplitste concern BolsWessanen. De naam van Van N. viel, zo wist Zondervan zich drie jaar na dato te herinneren. ,,Maar er is niet letterlijk gezegd dat hij het lek was.''

Medeverdachte J.G. had meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de anonieme beller. De suggestie is wel gewekt dat de voormalig uitbater van het drank- en spijzenhuis Blanje Blue in Bentveld Zondervan zou hebben gebeld. De uitlating van `Smits': ,,Nu zit een kleine man te brommen, terwijl een ander schuldig is'', voedt deze veronderstelling. G. was gisteren echter niet bij de zitting aanwezig.

Het inmiddels ter ziele gegane Blanje Blue vormt de spil in de voorkenniszaak. Van N., die dat etablissement regelmatig bezocht, zou daar koersgevoelige informatie hebben doorgespeeld aan de uitbaters van het restaurant, vrienden en optiehandelaren. Alle verdachten werden ruim een jaar geleden vrijgesproken, omdat de relaties tussen de personen van de zogenoemde Kennemer-connectie onduidelijk bleven.

Het OM ging hierop direct in hoger beroep. Van N., G. en A. H. staan de komende twee weken terecht, waarna de drie verdachte optiehandelaren zich in november moeten verantwoorden. (ANP)