`FBI stichtte brand bij aanval Waco'

De Amerikaanse minister van Justitie Janet Reno heeft beslag laten leggen op geheim geluidsbandmateriaal van de FBI.

Daaruit zou blijken dat FBI-agenten bij de bestorming van de Davids-sekte in Waco (Texas), 19 april 1993, granaten hebben gebruikt die een alles verzengende brand veroorzaakten.

Bij de bestorming kwamen tachtig sekteleden om het leven, onder wie 25 kinderen. De FBI zou militaire traangasgranaten hebben gebruikt van het type M651. De granaten bevatten licht ontvlambaar materiraal dat snel een fel vuur kan verspreiden.

De onthulling is zeer pijnlijk, omdat zowel de FBI als Reno meermalen hebben bezworen dat de brand onmogelijk door de FBI kon zijn veroorzaakt. De sekte zou tot zelfverbranding zijn overgegaan op bevel van sekteleider David Koresh, die zich 51 dagen lang in Waco had verschanst na een schietpartij.

De officiële lezing wil nog steeds dat de brand niet door granaten van de FBI kan zijn veroorzaakt. Die granaten zouden al uren voor de brand zijn afgevuurd op een bunker (`the pit') die door gangen van het hoofdgebouw was gescheiden. Bovendien zouden de granaten van het dak van die bunker zijn afgeketst.

Uit het geluidsmateriaal van gesprekken tussen FBI-agenten in Texas vlak voor de bestorming, zou echter blijken dat de FBI zelf wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de brand. Op de banden, het audiogedeeltje van een videotape die werd opgenomen door een vliegtuig dat over het strijdtoneel vloog, is onder meer te horen dat agenten toestemming vragen en krijgen voor het afschieten van ontvlambare traangasgranaten.

De eergisteren uitgevoerde inval in het Edgar J. Hoovergebouw van de FBI, vlak tegenover het ministerie van Justitie, wijst tevens op een grondig verstoorde verhouding tussen Reno en de FBI. Reno was volgens The New York Times woedend toen ze hoorde van het bestaan van geheime tapes. Ze werden zaterdag bij een intern onderzoek aangetroffen bij het `Hostage Rescue Team' van de FBI, die verantwoordelijk was voor de bestorming van Waco.

Intussen is er een brede consensus ontstaan over de noodzaak van een nieuw onafhankelijk onderzoek naar `Waco'. Omdat het instituut van de onafhankelijke aanklager is afgeschaft, ligt een panel van onafhankelijke deskundigen het meest voor de hand. Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden pleiten bovendien voor de oprichting van een Congrescommissie met uitgebreide bevoegdheden, die een langdurig en diepgaand onderzoek moeten verrichten naar alles dat rond Waco is voorgevallen. Zij geloven dat de zaak bewust in de doofpot is gestopt.

`Waco' is sinds 1993 voor Amerikaanse extreem-rechtse milities een symbool van federale onderdrukking. De bloedige aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma-Stad door Timothy McVeigh, die aan 169 mensen het leven kostte, had plaats op de tweede verjaardag van de bestorming van Waco. (AP, Reuters)