Een hengst in de hoofdrol

De zestig paarden in de `paardenmusical' Goa lijken niet echt, zo mooi zijn ze. De Friezen zijn van zwart fluweel, de Lippizaners van gewreven marmer. Hun lange manen en staarten wervelen in het rond. Piepkleine Freddy (17), een witte Shetlander met extra korte beentjes, lijkt zo uit de My Little Pony-fabriek te komen.

Goa wordt opgevoerd in een grote tent die de komende maanden door Nederland reist. Het is een soort modern circus. Naar een gewoon circus, waarin een leeuw door een brandende hoepel springt en een clown met zijn ene flapvoet over zijn andere flapvoet struikelt, komen nog maar weinig mensen kijken. Daarom bedacht Franz Althoff, een Duitse circusbaas uit een beroemde circusfamilie, Goa.

Goa is een spannend verhaal met liedjes, over een fee in het Woud der Fantasie. De fee moet een eenhoorn, een wit toverpaard met een gouden hoorn op zijn voorhoofd, beschermen. Maar die wordt toch geroofd, door Goa, de Vorst der Duisternis. Samen met twee clowns en een dorpsjongen (die verliefd wordt op een prinses) maakt de fee een reis door de tijd om de eenhoorn te bevrijden.

De fee en haar vrienden komen terecht in allerlei echte `paardentijden'. Tussen de Romeinen, waar net een race met strijdwagens begint. Op een riddertoernooi in de Middeleeuwen. En bijvoorbeeld bij cowboys in het Wilde Westen, die ondersteboven aan hun paard hangend in gierende galop voorbijkomen. Als je op een van de eerste rijen zit, spat het zand van de paardenhoeven in je schoot.

Remco Janssen (8) uit Weert ging naar Goa met zijn hele familie. Hij vond de show en de paarden `heel mooi en netjes'. ,,Ik ga zelf ook leren paardrijden'', zegt hij. ,,Bij de boer waar wij wel eens kamperen, mag ik al in draf.'' De salto's van de cowboys wil Remco ook wel leren, of hoe je een paard met vier benen tegelijk in de lucht laat springen. Dan kan hij later misschien ook bij zo'n soort circus werken.

Het enige wat Remco aan Goa niet goed begreep, waren de liedjes. Die zijn namelijk in het Duits. De rest is in het Nederlands. De acteurs, die uit vijftien verschillende landen komen, playbacken met een band met Nederlandse teksten mee. Dat ziet er soms een beetje stom uit. Gelukkig is er steeds een heleboel tegelijk om naar te kijken. Clowns pingpongen met hun monden, terwijl een man op een enorm rondgalopperend paard staat. Er zijn Marrokaanse acrobaten, Russische tovenaars en een Ghanese krachtpatser met mat glanzende spierbundels.

De belangrijke hoofdrol van de eenhoorn wordt gespeeld door Suez, een Arabische hengst. Suez staat heel rustig in zijn kooi, al roepen Goa's handlangers steeds dat hij dood moet. Ook kan het hem weinig schelen dat er een gekke gouden puntmuts aan het bandje van zijn hoofdstel hangt. Of dat er allemaal lampen flikkeren en dat sissende rookslierten worden rondgespoten. Twee jaar duurde het om Suez en de andere paarden voor Goa te trainen. Het oudste paard dat meedoet is Satan, een Friese hengst van 32 jaar. Eigenlijk was Satan met pensioen. Maar in de wei werd hij ziek, lusteloos en chagrijnig. Nu mag hij weer meedoen.

`Goa' door Pferde-Palast is tot 5 september te zien in Maastricht en gaat daarna t/m 28 november op toernee. Toegang voor kinderen tot 14 jaar: vanaf ƒ22,50, volwassenen: vanaf ƒ27,50. Informatie en kaartverkoop: 06-208547-81,-82 of -83 (laat je ouders bellen, want ze spreken alleen Duits).Internet: www.zauberwald.de

    • Judith Eiselin