E-commerce afgelopen jaar verdubbeld

Het aantal internetters groeit in Nederland minder hard dan verwacht, maar degenen die op het wereldwijde net zitten kopen steeds meer producten online. In de periode april 1998 – maart 1999 verdubbelde het aantal aankopen via internet ten opzichte van een jaar eerder. In totaal gaven 830.000 internetsurfers meer dan 1 miljard gulden uit. Uit gegevens van marktonderzoeker Multiscope in Den Bosch blijkt dat het overgrote gedeelte van de aankopen zakelijk is, ruim 60 procent. Privé-surfers blijken vooral veel boeken en cd's op internet te kopen. Toch gaat daar niet het meeste geld in om. Hardware (computers en dergelijke) en reizen zijn goed voor respectievelijk 92 miljoen en 82 miljoen gulden. Bedrijven spenderen daarentegen meer aan software, ruim 110 miljoen. Ook zij kopen echter regelmatig computers en randapparatuur via het net. (ANP)