Dagestaanse rebellen eisen aanslag Moskou op

De verantwoordelijkheid voor de dinsdag gepleegde bomaanslag op een winkelcentrum vlakbij het Kremlin in Moskou is gisteren opgeëist door een radicale islamitische groepering uit de zuidelijke Russische deelrepubliek Dagestan.

Eerder deze week werd diezelfde aanslag, waarbij 41 gewonden vielen, nog opgeëist door de `Bond van Revolutionaire Schrijvers', die zo wilde protesteren tegen kapitalistische uitwassen in Rusland.

Maar gisteren zei een woordvoerder van het moslim-extremistische `Bevrijdingsleger van Dagestan', dat de aanslag door zijn organisatie is gepleegd. ,,Terroristische aanslagen zullen plaatshebben op Russisch grondgebied zolang alle Russische troepen Dagestan nog niet hebben verlaten'', zei de woordvoerder tegen journalisten in Grozny, de hoofdstad van het aan Dagestan grenzende Tsjetsjenië.

Als inderdaad blijkt dat de aanslag verband houdt met de opstand in Dagestan, dan is dat voor het eerst dat de rebellen een aanslag plegen op Russisch grondgebied.

Het Bevrijdingsleger van Dagestan is een van de groeperingen die opereren in de Kaukasus en zou nauw verbonden zijn aan het `Islamitische Leger van de Kaukasus' van sjeik Baggaudine Muhammad, de leider van de Dagestaanse wahabieten, een stroming binnen de sunnitische islam die streng in de leer is. Baggaudine komt oorspronkelijk uit Karamachi, het dorp dat woensdag na hevige gevechten door het Russische leger werd heroverd op de rebellen, die de stichting van een fundamentalistische staat nastreven.

Het Russische leger heeft inmiddels het grootste deel van Dagestan onder zijn controle, maar scherpschutters blijven Russische soldaten onder vuur nemen vanuit huizen. Tientallen vermeende rebellen en hun handlangers zouden gisteren gearresteerd zijn. Het leger heeft gisteren het offensief geopend op het laatste bastion van de rebellen, het dorp Tsjabanmachi.

(AFP, AP)