Bond verwerpt voorstel Philips bewaking

FNV Bondgenoten heeft gisteren een voorstel van Philips over de bewakingsafdeling in Eindhoven verworpen. Volgens bestuurder J. Cuperus zijn de toezeggingen van het concern veel te mager. De vakbond heeft Philips tot 10 september de tijd gegeven met een nieuw plan te komen, anders zijn acties vrijwel onvermijdelijk, aldus Cuperus.

Philips wil de bewaking van vier complexen in Eindhoven verkopen aan Randon Beveiliging. FNV Bondgenoten heeft becijferd dat de 80 bewakers daardoor ongeveer 25 procent in loon achteruitgaan. Nu vallen ze onder de CAO van Philips. Als de verkoop doorgaat, geldt voor hen de veel slechtere overeenkomst in de beveiligingsbranche. Philips heeft gisteren een reeks extra toezeggingen gedaan. Zo kunnen de 40 medewerkers die ouder zijn dan 51 jaar bij Philips in dienst blijven. Ze worden wel bij Randon gedetacheerd. Bewakers die niet naar Randon willen, krijgen hulp bij het vinden van ander werk. (ANP)