AMARETTI-CHOCOLADETAART

Fijngemalen ontvliesde, ongezouten amandelen en amarettikoekjes vervullen de rol van bloem in deze heerlijke Italiaanse chocoladetaart. Amarettikoekjes zijn kleine, brosse koekjes van bittere amandelen en zijn in Italiaanse delicatessenwinkels verkrijgbaar. Ik heb voor het gemak bitterkoekjes van de Albert Heijn gebruikt, maar deze koekjes, die onder andere van abrikozenkernen zijn gemaakt, zijn anders van smaak en beduidend vochtiger. Het eindresultaat was uitstekend, maar de kooktijd moest ik van 30 tot 40 minuten verlengen.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een springvorm van 23 centimeter licht in met boter of plantaardige olie. Bekleed de bodem met een rondje bakpapier en vet het papier licht in. Bestuif met bloem. Zet de vorm even weg. Breek de chocolade in stukken en doe ze in de bovenkant van een au bain-mariepan of in een vuurvaste kom. Laat al roerend smelten. Neem van het vuur en roer de chocolade glad. Doe de amandelen en de koekjes in een keukenmachine en draai tot een fijn mengsel. Doe dit in een kom. Doe de boter en de suiker in de keukenmachine en draai tot een romig mengsel. Voeg al draaiend een voor een de eieren toe, meng goed na elke toevoeging en schraap de wand van de keukenmachine af en toe af. Doe het noten-koekjesmengsel en de gesmolten chocolade in de machine met het botermengsel en draai tot alles goed gemengd is. Giet het beslag in de voorbereide vorm. Zet de taart 30 tot 40 minuten in de oven tot hij mooi gerezen is en een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Zet de vorm circa 15 minuten op een rooster en laat de taart afkoelen. Verwijder de wand van de springvorm en dan de bodem en het bakpapier. Zet op de rooster en laat volledig afkoelen.

Doe vlak voor het serveren wat cacao in een zeef en bestuif er de taart mee. Snijd de taart in punten en serveer bijvoorbeeld met gezoete, lobbig geklopte mascarpone, geklopte slagroom of een verse vruchtencoulis.

    • Kim Maclean