Agent: één bekeuring per dag

Eén bekeuring per dag. Dat is wat korpschef Jelle Kuiper van zijn dienders vraagt. Volgens Kuiper ,,een revolutie'' ten opzichte van vorig jaar. Toen deelde elke agent gemiddeld 2,3 bekeuringen per jaar uit.

Kuiper constateerde gisteren bij de presentatie van het jaarverslag over 1998 van zijn korps dat ,,de politie op straat weer van betekenis wordt''. Sinds november vorig jaar loopt de Amsterdamse agent met het handboekje `Streetwise' op zak met daarin een overzicht van boetes voor zaken als geluidsoverlast en het beledigen van agenten. Getallen heeft Kuiper nog niet paraat, maar het aantal bekeuringen is sindsdien ,,enorm'' gestegen. Zo hoort het ook, meent de korpschef, want onveiligheidsgevoelens worden eerder veroorzaakt door hondenpoep op de stoep dan door criminaliteitscijfers. Die zijn het afgelopen jaar namelijk in totaal met drie pocent gedaald. Het aantal overvallen daalde met zeventien procent, het aantal inbraken in woningen met 29 procent en het aantal diefstallen van auto's met acht procent. Maar het aantal autoinbraken nam toe met negen procent en het zakkenrollen met tien procent. Komend jaar heeft de politie speciale aandacht voor wildplassen, diefstal van brommers en scooters en het gedrag van fietsers.