Zwakke dollar stuurt koers euro omhoog

De koers van de euro is vanmorgen opgeveerd tegenover de dollar. De Europese munt bereikte een peil van 1,0660 dollar per euro. Dat is de hoogste koers sinds twee weken.

Op de valutamarkt werd als voornaamste verklaring voor de zwakkere dollar gegeven dat beleggers zich zorgen maken over Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over augustus die morgen worden gepubliceerd. Mocht met name de loonstijging te hoog uitvallen in de Verenigde Staten, dan zou een renteverhoging door de Amerikaanse centrale banken niet alleen ten koste kunnen gaan van de koersen van Amerikaanse obligaties en aandelen, maar via het verkopen van Amerikaanse effecten door buitenlandse beleggers, ook van de koers van de dollar zelf.

De Amerikaanse munt bleef vanmorgen ook zwak tegenover de Japanse yen. Rond het middaguur werd een koers genoteerd van 109 yen per dollar. Dinsdagnacht zakte de dollar voor het eerst sinds januari van dit jaar door de grens van 110 yen. Van gevreesde interventies door de Bank van Japan, om de yen niet te sterk te laten worden, werd niets vernomen. Gisteren dreigde minister van Financiën Miyazawa door nog mee. Japan is bezorgd dat een te hoge yenkoers het economisch herstel in de kiem smoort.