Zie de maki komen

Voor gerechten die veelal koud gegeten worden, is sushi opmerkelijk hot. Sushibars schieten als shiitake uit de grond en de Japanse eenhapssnacks zijn inmiddels ook al enige tijd bij de Albert Heijn te koop. De laatste exponent in Amsterdam heet Zushi, een trendy eetgelegenheid met een aardige gimmick: de sushi komt op een lopende band voorbij.

Zushi, net achter het Rembrandtplein gelegen aan de Amstel, heeft alles in zich om een hoofdstedelijke hit te worden. Het eten voldoet niet alleen aan veel eisen die aan voedsel worden gesteld (gezond, snel te bereiden en niet al te duur), de kwaliteit van de sushi is uitstekend en de keuze enorm: er zijn bijna 100 verschillende gerechten te bestellen, in prijs variërend van ƒ3,75 tot ƒ9,75 per portie.

Er zijn vier hoofdcategorieën sushi te krijgen: de nigiri (stukjes vis op een bedje rijst), maki (vis of groente en rijst in een rolletje zeewier), temaki (een hoorntje van zeewier gevuld met rijst en vis of groente) en tempura & hibachi (verschillende warme sushi). Daarnaast is er nog een klein aanbod aan sashimi (enkel vis, geen rijst), salades, soepen en nagerechten. Op de bar staan de Japanse soja-saus, wasabi (zeer scherpe mierikswortel) en een pot met gember om het palet te schonen. De drankkaart is bijzonder klein met uiteraard groene thee (ƒ3,25), doorsnee huiswijn (ƒ5,50 per glas), Heineken (ƒ3,25) en erg dure Japanse bieren als Kirin en Sapporo (ƒ9,25 per flesje).

Hoewel vegetariërs Zushi niet direct links moeten laten liggen (er zijn enkele sushi met onder meer omelet, komkommer of tofu), is de bar vooral een walhalla voor de visliefhebber. Haai, zalm, kreeft, zeebaars, tonijn, inktvis, de lijst lijkt eindeloos. Wie Zushi overigens wel met rasse schreden voorbij moeten lopen, zijn kettingrokers: het pandje aan de Amstel is rookvrij.

Toch gaat het niet alleen om goed voedsel. Zushi ademt trendy. Met dank aan het grote raam aan de straatzijde is er een fraai uitzicht over de Amstel, de toiletten zijn (bijna) klaar voor het nieuwe millennium, de inrichting is karig (of minimalistisch zo u wilt), en de voertaal is Engels, evenals de tekst op de menukaart.

En dan is er natuurlijk de twintig meter lange lopende band over welke de hapjes worden aangeleverd. Dat gaat als volgt: in het midden van het pand is een grote rechthoekige bar met plaats voor ongeveer veertig man. Achter de toog werken de koks stilletjes aan hun creaties en zetten deze op de band die over de hele toog loopt. Wie wat lekkers ziet, pakt het van de band. Aan de kleur van het bordje is te zien hoeveel het gerecht kost (zes categorieën) en aan de hand van de stapel bordjes wordt na het eten de rekening opgemaakt. Een nadeel is dat niet altijd duidelijk is wat voor sushi nu eigenlijk op de band staat. Wie niets van zijn gading voorbij ziet gaan, kan ook een van de koks vragen het gewenste gerecht te bereiden.

Die lopende band moet je een keer gezien hebben. Het is prettig kijken naar al het fraai vormgegeven voedsel dat voorbijkomt. Je hoeft na binnenkomst ook niet lang te wachten om de honger te stillen want wie eenmaal plaatsneemt op de barstoel kan direct gaan eten. En als iemand wat van de band haalt, zijn de koks er snel bij om de opengevallen plek weer op te vullen met een ander gerecht. Je kunt natuurlijk ook proberen om een briefje met je telefoonnummer door te geven aan iemand aan de andere kant van de bar.

Anderzijds ontsnap je niet aan een licht `één van de acht'-syndroom: je hebt de neiging om continu naar de band te kijken. Daarnaast is een goede inschatting van de grootte van de maag ook nuttig: een doorgaande aanvoer van voedsel nodigt uit om (te) veel te eten. Keurig je bord leeg eten is er niet meer bij.

Zushi is net open en is nu al een drukke eetgelegenheid. De toiletten zijn weliswaar nog niet helemaal klaar en warme sushi waren nog niet te krijgen. Maar voorkomend personeel dat ook aan de onwetende bezoeker de hele procedure uitlegt, uitstekende sushi en de noviteit van de lopende band geven alle aanleiding om eens een kijkje te gaan nemen aan de Amstel.

Helemaal uniek is de lopende band al niet meer: 1 september opende Sushi Time in het WTC-gebouw aan de Strawinskylaan 13 in Amsterdam. 020 - 5753200

    • Tijn Kramer