Witwassen Russisch geld omvangrijker

Tientallen banken zijn wereldwijd betrokken geweest bij het witwassen van Russisch geld via de Bank of New York. Dat schijft de Amerikaanse krant Washington Post, die zich beroept op Amerikaanse onderzoekers die in diverse landen rekeningen hebben ontdekt.

In Australië, China en Groot Brittannië zijn bankrekeningen ontdekt die gebruikt zijn door Benex International en andere bedrijven om geld door te sluizen. Benex is een Russisch bedrijf dat banden heeft met de Russische maffia.

Half augustus publiceerde de New York Times al dat Russische criminelen miljarden zwart verdiende dollars naar de Bank of New York hadden overgemaakt in de grootste witwasoperattie die tot nu toe in de VS is ontdekt. ,,Wat we hier onder handen hebben is de penetratie van een van de grootste Amerikaanse ondernemingen in de Russische georganiseerde misdaad'', zei een Amerikaanse onderzoeker die niet met name in de krant genoemd wilde worden. Van oktober vorig jaar tot maart 1999 is bijna 4,2 miljard dollar in zo'n 10.000 transacties overgemaakt naar een rekening van de bank in New York, ontdekten de rechercheurs.

Via Benex blijken nu ook andere banken gebruikt te zijn voor Russische witwasoperaties. Verbonden aan Benex is de Rus Peter Berlin die verdacht wordt van het witwassen van miljarden dollars via de Bank of New York. Berlin is de echtgenoot van Lucy Edwards, een topmedewerker van de Bank of New York in Londen. Zij is eind vorige week ontslagen. De meerdere van Edwards in de Londense vestiging van Bank of New York was Natasja Gurfinkel Kagalevsky. Zij is inmiddels voor onbepaalde tijd geschorst. Haar echtgenoot is Konstantin Kagalevsky, die ooit bekend stond als Kremlin-hervormer.

De witwasaffaire kwam aan het rollen in september 1998 toen Republic National Bank, verdachte transacties meldde die zij met de Bank of New York had. Sindsdien is de FBI bezig de zaak te onderzoeken. Negen rekeningen die Benex International bij de Bank of New York heeft zijn sindsdien gevolgd. In de VS zijn banken verplicht geldtransacties groter dan tienduizend dollar te melden en zelfs transacties in contanten van minder dan tienduizend in de gaten te houden.

Op dit moment is nog niemand in staat van beschuldiging gesteld. De Bank of New York zegt zijn volledige medewerking te geven aan het onderzoek.

    • Lucas Ligtenberg