Voorspelbare selectie na nutteloze testwedstrijd

Keuzecommissies en selectiewedstrijden behoren bij het Nederlands elftal al 42 jaar tot het verleden, maar onder Frank Rijkaard herleven oude tijden. Op het terrein van Quick Boys in Katwijk liet de bondscoach een A- en een B-team opdraven voor een onderling duel dat als selectiedrempel diende voor de interlands tegen België (zaterdag), Brazilië (9 oktober) en Tsjechië (13 november). Na overleg met zijn secondant Johan Neeskens wees Rijkaard vanochtend bij het ontbijt zes afvallers aan. Orlando Trustfull, Patrick Paauwe, Paul Bosvelt, Michel Kreek, Dries Boussatta, Fernando Ricksen werden bedankt voor de medewerking en mochten naar huis.

De laatste decennia is een dergelijke aanpak bij Oranje niet meer voorgekomen. Toch stond Rijkaard er gisteren versteld van hoeveel aandacht van de media er bestond voor het partijtje onderling. Het was volgens de jonge bondscoach maar een trainingswedstrijd geweest. Een leuke afwisseling voor de overbekende oefeningen. En de spelers waren volgens hem enthousiast. Stam, die twee dagen geleden nog een wedstrijd had gespeeld, en de licht geblesseerde Bergkamp deden maar al te graag mee.

Rijkaard gaf zelf vooraf een zware lading aan het duel. Nota bene toparbiter Mario van der Ende was opgetrommeld om het duel tussen wit (A-team) en blauw (B-team), dat twee keer een half uur duurde, in goede banen te leiden. Wat Rijkaard nu precies beoogde met deze potsierlijke vertoning, daarover tastten velen in het duister. Zijn wegen naar Euro 2000 worden steeds ondoorgrondelijker. Na de drie interlands brengt hij de groep van achttien voor zichzelf terug tot zestien spelers. Blessures en schorsingen kunnen alles nog veranderen.

Zoals verwacht werd het een gezapig potje bij Quick Boys. Niemand wilde falen, dus werd de bal risicoloos rond gespeeld. En dat ook nog in een laag tempo. Iedereen sjokte over het veld in een sukkeldrafje. Edgar Davids trok veel bekijks met zijn speciale bril die zijn gekwetste oog moeten beschermen. Hij ging er niet beter door spelen. Davids lijdt aan een lichte vorm van staar aan zijn rechteroog. Operatie is nog niet nodig. Met behulp van oogdruppels hoopt Davids het leed te kunnen verzachten.

Zoals afgesproken bleven harde tackles achterwege. Felle acties waren toegestaan, maar het moest wel binnen de perken blijven. Geen enkele aanvaller riskeerde zijn benen. Toch won het iets gemotiveerdere B-team door een penalty. Michel Kreek werd gemangeld door Jaap Stam en Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk verzilverde de strafschop.

Onder de spelers die Rijkaard vanochtend wegstuurde uit hotel Huis ter Duin in Noordwijk bevonden zich ook al weinig verrassingen. De afvallers moesten zich volgens de bondscoach niet als aanvulling beschouwen, want dan had hij net zo goed een paar amateurs kunnen oproepen. Ze blijven wel degelijk in beeld voor zes vacante plaatsen die volgend jaar voor het EK nog open staan. En daarvoor komen ook Marc Overmars, Kees van Wonderen en Jean Paul van Gastel in aanmerking, zo stelde hij iedereen gerust. Zij mochten zich niet in Noordwijk melden omdat ze nog niet fit genoeg zijn. ,,Overmars heeft elke keer kwaaltjes als hij bij het Nederlands elftal komt'', verduidelijkte Rijkaard. ,,Dan weer in de lies, dan weer is er iets mis met de buik. Laat hij nu eerst maar weer eens zijn ritme terugvinden bij Arsenal.''

Maar bij afwezigheid van Overmars was het gisteren droefenis op de vleugels van Oranje. Alleen Boussatta toonde in de eerste helft van het partijtje wat lef. Ronald de Boer (rechts) en Peter van Vossen (links), kennelijk zeker van hun plaats, hielden zich rustig. En Boudewijn Zenden, die na de laatste interland tegen Denemarken toch het ergste moest vrezen, beperkte zich ook al tot een balletje breed. En dat terwijl hij in de tweede helft, met tegenstanders als Ronald de Boer en invaller Orlando Trustfull, de bal er maar langs hoefde te tikken om op snelheid met een flitsende actie op te vallen in de kudde makke schapen.

Wilde Rijkaard zijn vaste manschappen op een extra inspanning trakteren na de wanvertoning tegen Denemarken of probeerde hij wel degelijk wat uit? In dat laatste geval is hij weinig wijzer geworden. Kon ook niet anders in een uur. Enkele kandidaat-afvallers vroegen zich af waarom ze nog een nacht in het peperdure hotel Huis ter Duin moesten slapen. Ze hadden wel een vermoeden wat hun te wachten stond, want de televisie op de kamer was voor die ene nacht niet aangesloten geweest.

De gevestigde orde van Oranje liet blijken geen moeite te hebben met de selectiewedstrijd. Aanvoerder Frank de Boer sprak van een zinvolle test voor de kandidaten die straks in aanmerking komen voor de nummers 16 tot en met 22. En tweelingbroer Ronald de Boer, die weer als rechtsback werd uitgetest nadat Reiziger in de tweede helft rust kreeg, maakte duidelijk nog steeds te geloven in Rijkaard. ,,Ik ben zeer tevreden over deze bondscoach. We hebben al een paar goede trainingen met hem meegemaakt. Ik had geen moeite met dit partijtje. We konden nu eens elf tegen elf spelen, zonder dat de tegenstander wordt aangevuld met fysiotherapeut Rob Ouderland. Dat er eens een keer iets anders moest gebeuren was duidelijk. Want ook de bondscoach moet zich niet prettig voelen na al die teleurstellende resultaten.''

Die bondscoach zag zijn elitekorps weer niet winnen en zijn wereldberoemde spitsen weer niet scoren.

Nederland A: Van der Sar, Reiziger (45. Trustfull), Stam, F. de Boer, Van Bronckhorst; R. de Boer, Winter, Davids, Van Vossen; Bergkamp, Kluivert. Geblesseerd: Cocu.

Nederland B: Westerveld; Ricksen, Paauwe, Konterman, Van Hintum; Boussatta, Bosvelt, Kreek, Zenden; Van Nistelrooy, Van Hooijdonk.

    • Erik Oudshoorn