Veto op Turkse amnestiewet

De Turkse president, Süleyman Demirel, heeft gisteren een omstreden amnestiewet naar het parlement teruggestuurd met het verzoek haar in overeenstemming te brengen met ,,de grondwettelijke beginselen van gerechtigheid, gelijkwaardigheid en publiek bewustzijn''. Op grond van de huidige versie komen 29.000 van de 69.000 gedetineerden vrij om ruimte te maken in de overvolle gevangenissen, die nu worden geplaagd door rellen, hongerstakingen en gijzelingen. Tegenstanders wijzen erop dat moordenaars, mafiosi, corrupte politici en folteraars vrijkomen, maar activisten die zijn veroordeeld wegens misdrijven tegen de staat, niet. Dat is het resultaat van concessies aan extreem-rechtse nationalisten. Ook premier Bülent Ecevit vindt de wet in zijn huidige vorm ,,moeilijk te verteren''. Het parlement komt in oktober terug van reces en kan het veto teniet doen. (Reuters, AP)