Verschil

Het katholicisme mag dan moeilijke tijden doormaken, en als het aan de nieuwe Groninger bisschop Eijk ligt zal dat ook nog een poosje zo blijven, maar morsdood is het nog lang niet. Het communisme, dat andere geloof, dát is pas morsdood.

Het verschil zag ik deze week in Leiden gesymboliseeerd. Daar loopt in de universiteitsbibliotheek een summiere tentoonstelling over leven en werk van Karel van het Reve. Een te summiere tentoonstelling – wat foto's, boeken en een enkele brief – voor zo'n belangrijk schrijver. Onder communisten en dissidenten heet de expositie. Er liggen nogal wat boeken van dissidenten in de vitrines voor wie Van het Reve het destijds heeft opgenomen. De meesten zijn dood en begraven, maar er is allang niemand meer die aan hun gelijk twijfelt. Dertig jaar geleden zou zo'n tentoonstelling nog heel wat stof hebben kunnen doen opwaaien, maar wie maakt zich nu nog druk over dit onderwerp?

Op de terugweg liep ik even de katholieke Hartebrugkerk in het centrum van Leiden binnen. Het gonsde er van een of andere katholieke studentenbijeenkomst. In de hal deed ik een merkwaardige ontdekking. Aan een prikbord tegen een muur waren allerlei briefjes met gebeden van bezoekers bevestigd. Het deed me denken aan de dichtgevouwen briefjes in de klaagmuur van Jeruzalem. Maar de briefjes in de Hartebrugkerk waren duidelijk leesbaar opgehangen. Raadselachtige, ongewild grappige, doortrapte, soms ook hartbrekende briefjes. Ik doe een greep.

`Heer, aub, help Liesbeth met haar huid door de opleiding heen.' `Heer, ik hoop dat ik mijn opleiding aan de politieschool met een positief resultaat afrond. Verder hoop ik dat mijn wens om overgeplaatst te worden naar politiekorps Limburg Noord waarheid wordt. Ik hoop dat de liefde van een bepaald persoon beantwoord wordt.' `Dat mijn moeder door Gods genade zal veranderen in iemand waar mensen graag mee omgaan en ook tav mij.' `Geef mij kracht te genezen. Niet alleen voor mij, maar ook voor alle anderen die zo erg moeten lijden. Geef ons een gezonde baby. Laat het een lichtje in ons donkere leven zijn.' `Lieve God en de Goddelijke Wereld, mag Miranda de weg naar huis vinden? Met me kleinkinderen. Nel.' `Heer, voor de zoveelste keer vraag ik u een teken die mij weer op het pad kan brengen. Ik weet het echt niet meer waar dit eindigen moet. Esther.' `Helpt u aub mijn moeder. Ze heeft het zo arm en wij hebben het ook niet. Zij heeft gironummer God zegene u ervoor.' `Dat Sue haar schilderijen verkoopt. Galerie Lijn III, do t/m zat. 17.00-22.00.'

Waar, om met Van het Reve te spreken, zo'n `ongelooflijk slecht opperwezen' al niet goed voor is.

    • Frits Abrahams