Selectie Galerie

Torch

Galerie Torch bestaat deze maand vijftien jaar en viert dit derde lustrum met een presentatie van drie jonge kunstenaars. Margi Geerlings manipuleert haar foto's met de computer en geeft zo een onverwachte draai aan de werkelijkheid. Anuschka Blommers en Niels Schumm spelen als fotografen met de conventies van mode en media. Voor hun modereportages gebruiken ze vaak vrienden als model en het ouderlijk huis als decor. 4 sept t/m 2 okt, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Jean-Marc Spaans

Op het eerste gezicht lijken de fotowerken van Jean-Marc Spaans doodgewone dingen zoals een bedlampje of een bloem te verbeelden. Maar bij nadere beschouwing zie je dat achter de lampenpoot of de bloemstengel de benen van de fotograaf schuilgaan. Spaans `schildert' zijn foto's, door met neonlicht de contouren van fictieve objecten te tekenen. Zijn mysterieuze composities lijken gemanipuleerd, maar zijn het niet. 5 sept t/m 16 okt in Galerie Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam. Do t/m za 13-18u. Tevens van 5 sept t/m 3 okt in Galerie Delta, Oude Binnenweg 113, Rotterdam. Di t/m za 11-17u.

Towards the End of the Century

Met de gezamenlijke tentoonstelling `Towards the End of the Century' vieren negen Rotterdamse galeries op zondag 5 september vanaf 15u30 de opening van het nieuwe seizoen. Bij Cokkie Snoei is een nieuwe film van Erik Wesselo te zien, Fotomania toont foto's van Fons Brasser en de XX Multiple Galerie presenteert werk van Ben Zegers. Nieuw dit jaar is de Gil & Moti Homegallery, gevestigd in de voormalige tentoonstellingsruimte van de Vaalserberg (Witte de Withstraat 44-1). Op hun eerste tentoonstelling `Housewarming' exposeren de Israëlische oprichters Gil Nader en Moti Porat samen met de Rotterdamse kunstenaar Cody. T/m 3 okt, tevens in Galerie Delta, Galerie Liesbeth Lips, MK Expositieruimte, RAM Foundation en Salle de Bains.

NL-LT

In kunstcentrum De Begane Grond is een tentoonstelling te zien met werk van zeven Litouwse en drie Nederlandse kunstenaars. Na de terugkeer van de onafhankelijkheid in 1991 is in Litouwen een nieuwe generatie kunstenaars opgestaan die zich onderscheidt door middel van kritisch, sociaal-maatschappelijk werk. De kunstenaars, die voorafgaand aan de expositie een maand in Nederland hebben gewerkt, tonen foto's, video's, filminstallaties, ruimtelijk werk en een internetsite met webcam (www.subk.nl). 5 sept t/m 10 okt, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13 sept t/m 17u.

En verder

Schilderijen van Paul Drissen t/m 3 okt in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; Schilderijen en beelden van Peter Otto t/m 4 okt in Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; Beelden van Peer Veneman t/m 3 okt in Galerie Onrust, Planciusstraat 9A, Amsterdam; Rosell Heijmen en Mirjam Kuitenbrouwer exposeren t/m 26 sept in De Gele Rijder, Korenmarkt 43, Arnhem.