Selectie Films

Analyze This

Robert De Niro speelt een mafiabaas met angstaanvallen die in analyse gaat bij een psychiater in een komedie van Harald Ramis die de vloer aanveegt met elke grondregel van de psychoanalyse. De Niro weet de platte grappen meesterlijk te brengen. In meer dan 50 theaters.

Deconstructing Harry

Woody Allens portret van een door writer's block geplaagde en door zijn familie gehate schrijver die op weg is naar zijn oude universiteit om daar gehuldigd te worden. Boekfragmenten waarin een verzonnen alterego met zijn omgeving worstelt, wilde fantasieën, flashbacks en de werkelijkheid werden ingenieus vervlochten tot een geheel vol geestig verwoorde ergernis en wanhoop. Amsterdam: The Movies en De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Existenz

Canadese science fictionregisseur David Cronenberg trekt de kijker mee in proefsessie met een nieuw soort computerspel. In eXistenZ plugt de speler direct in op zijn centrale zenuwstelsel en dat van de ontwerpster (Jennifer Jason Leigh). Maar op haar hoofd rust een fatwa, uitgesproken door haar vijanden, de Realisten, die ook meespelen. In meer dan 12 theaters.

Eyes Wide Shut

Laatste film van Stanley Kubrick (1928-1999), vrij naar Arthur Schnitzlers Traumnovelle, laat een New-Yorkse arts (Tom Cruise) dolen door een droomwereld van overspelige seksuele fantasieën. Wonderlijk cerebrale film vol tastbare beelden, gaat recht tegen de mode in, maar doet volledig recht aan de reputatie van Kubrick als groot filmmaker. In meer dan 57 theaters.

Regeneration

In het Schotse militaire hospitaal Craiglockart krijgt psychiater William Rivers in 1917 zowel de war poets Siegfried Sassoon en Wilfred Owen als de op het slagveld stom geworden arbeiderszoon Billy Prior onder behandeling. Zorgvuldige bewerking van Pat Barkers gelijknamige roman, het eerste deel van de trilogie The Ghost Road, door Gillies MacKinnon. Amsterdam: Desmet.

The Thomas Crown Affair

Remake van lichtgewichtamusement uit 1968 met Rene Russo en Pierce Brosnan, die een Monet steelt uit het Metropolitan Museum in New York. Regisseur McTiernan legt onder de aantrekkelijke en opwindende buitenkant een andere, psychologisch interessante laag. In meer dan 49 theaters.

En verder

Festen in meer dan 10 theaters; Hideous Kinky Amsterdam: Cinecenter. Groningen: Camera. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: City/Movies; La vie rêvée des Anges Assen: De Kolk. Zutphen: Luxor; Shakespeare in love Amsterdam: De Uitkijk. Eindhoven: Plaza Futura. Nieuwegein: Plaza. Stadskanaal: Smoky.