Prins Edward lucht in VS zijn hart

Voor de wet heet hij Zijne Koninklijke Hoogheid de Graaf van Wessex, maar hij wil graag dat je Edward Windsor zegt. Is de jongste zoon van de Britse koningin Elizabeth een gewone jongen? Rond zijn huwelijk met Sophie Rhys-Jones, in juni, leek hij even het voordeel van de twijfel te krijgen. Zijn vrouw en hij wilden geen pomp and circumstance, zeiden ze. Ze zouden blijven werken – híj als filmproducent, zíj in de pr – en nauwelijks meedraaien in het koninklijke lintenknipcircus. Sindsdien duiken ze af en toe op in de Hello!, maar uit de verte lijken Ed en Sophie inderdaad een tamelijk normaal Londens stel.

Toch heeft de prins het niet zo ervaren. Op bezoek in Hollywood om contracten voor zijn bedrijfje los te weken, luchtte Edward gisteren in The New York Times zijn hart. Zijn bekrompen en ouderwetse vaderland ziet alleen zijn blauwe bloed en niet zijn talent, klaagde hij. Waarom? ,,De media haten iedereen die succes heeft. [In de VS] is veel meer openheid en bereidheid om ons te nemen voor wat we zijn.'' Hollywood is een breath of fresh air, aldus Edward.

Maandenlang heeft de serieuze pers nauwelijks een woord aan hem gewijd, maar zijn uitspraken blijken een selffulfilling prophecy. Succes?, schampert The Times, toch niet de meest republikeinse krant vandaag in een hoofdartikel; de belastingophaler is in elk geval nog niet beter geworden van de prinselijke producties! En als iemand zich het verwijt van oubolligheid moet aantrekken is het de prins zelf wel, die een film heeft gemaakt over `Engelse kasteelspoken', een portret van zijn achteroom Edward VIII, en de serie Crown and Country, over `invloed van de koninklijke families op de Britse geschiedenis'. Dat hij zijn prinsenstatus aan de orde stelt en ,,zijn volk kleineert'' in een gesprek ,,dat zijn eigen commerciële belangen vooruit moet helpen'', is zorgelijk.

The New York Times bespeurde óók iets dubbelzinnigs. Want de gemakkelijke toegang tot de directies van CBS, NBC, Fox Family en Paramount had minder te maken met zijn talent dan met zijn afkomst, aldus de krant. Zijn gesprekspartners in Hollywood gaven het grif toe. Lindy DeKoven van NBC, noemde haar lunchgesprek met de jongste broer van de man die misschien ooit koning van een stukje Europa wordt onvergetelijk. ,,It was kind of awesome'', aldus DeKoven.