Politie trad chaotisch op bij rel

Het optreden van de Amsterdamse politie bij een rel op het Mercatorplein in juli is chaotisch en ongecoördineerd verlopen. Dat beeld komt naar voren uit rapportages van de politie en loco-burgemeester J. van der Aa.

Bij een feest op het Mercatorplein op zaterdag 3 juli sloeg de vlam in de pan. De politie wilde dat het feest om negen uur 's avonds ophield, een rapband zou `Fuck the police' hebben geroepen en twee agenten werden belaagd.

Deze riepen daarop via de mobilifoon `assistentie collega'. Vervolgens snelden uit de hele stad politiewagens naar het Mercatorplein.

Van der Aa schrijft dat de politie daarna te hard heeft opgetreden. ,,De politie erkent dat hier en daar wellicht een klap te veel is uitgedeeld en betreurt dat ook''. De politie trad op met een ad hoc bijeengebrachte groep agenten. Deze waren volgens Van der Aa en districtschef R. Gräeve ,,niet allemaal even ervaren''. Gräeve schrijft dat het voor veel agenten de eerste ervaring was met massale agressie vanuit het publiek.

De rel is uitgebreid besproken in het driehoeksoverleg van burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie. Zij zijn wel tot de conclusie gekomen dat het goed is geweest dat de politie zich in afwachting van de mobiele eenheid niet heeft teruggetrokken ,,ter voorkoming van een Groninger effect''. In Groningen trad de politie eind 1997 bij een rel in de Oosterparkwijk niet op, waardoor veel vernielingen werden gepleegd.

De driehoek betreurt dat politiewoordvoerder K. Wilting na de rellen met de mededeling naar buiten kwam dat Marokkaanse jongeren de politie hadden geholpen.

Ondanks de goede bedoelingen – goed nieuws melden over Marokkaanse jongeren – zouden andere groepen jongeren gestigmatiseerd zijn.