Ook Serviërs blokkeren weg Kosovo

De Servische inwoners van Gracanica in Kosovo hebben gisteren de belangrijkste doorgaande weg in hun stad geblokkeerd uit protest tegen de ontvoering van een Serviër.

Volgens de Serviërs is de man ontvoerd door Albanezen en is hij niet de enige in de stad die is verdwenen. De twee- tot driehonderd Serviërs willen hun blokkade voortzetten tot de ontvoerden terecht zijn. Later sloegen de Serviërs vijf Albanezen en een Bulgaarse vrouw (getrouwd met een Albanees) met stokken, stenen en een bijl in elkaar. In een reactie wierpen Albanese inwoners van Gracanica een kilometer verderop hun eigen wegblokkade op. Soldaten van de vredesmacht KFOR posteerden zich daarop tussen beide wegversperringen in, om de partijen uit elkaar te houden. De methode van de wegblokkade lijkt afgekeken van die in Orahovac, waar Albanezen al enige tijd wegen blokkeren om Russische KFOR-soldaten buiten de deur te houden.

Een ander signaal dat de etnische spanningen in Kosovo geenszins teruglopen kwam gisteren uit Kosovska Mitrovica in het noorden van Kosovo, waar Franse KFOR-soldaten grote moeite hadden met rond driehonderd Albanese scholieren en leerkrachten. Zij deden op de eerste dag van het nieuwe schooljaar een poging de Servische wijk van de stad binnen te gaan, waar hun school ligt. Mitrovica is sinds het eind van de oorlog in Kosovo verdeeld in een Albanese en een Servische wijk. KFOR verhindert de Albanezen de toegang tot de Servische wijk uit vrees voor geweld.

In Priština bleven gisteren de vertegenwoordigers van de Servische gemeenschap weg bij de vierde bijeenkomst van de Overgangsraad, het adviesorgaan waarin alle etnische en politieke gemeenschappen in Kosovo zijn vertegenwoordigd. Volgens de chef van de VN-missie in Kosovo, Bernard Kouchner, was het wegblijven het resultaat van een misverstand over het tijdstip van de bijeenkomst. Aldus konden de twee Serviërs, Momcilo Trajkovic en aartsbisschop Artemije, niet beschikken over het escorte dat hen naar Priština moest brengen.

Later zeiden Servische woordvoerders dat Artemije en Trajkovic vrijwillig waren weggebleven, als protest tegen de afwijzing, door het VN-bestuur, van hun voorstellen voor de kantonisering van Kosovo. De Serviërs willen eigen kantons, onder KFOR-bescherming. ,,De VN wijzen onze voorstellen af zonder iets anders voor te stellen ter bescherming van de Serviërs, wier leven dagelijks wordt bedreigd'', aldus de woordvoerder. ,,De Serviërs worden gewoon uit de politiek, de economie en de geschiedenis gewist.'' (AFP, AP)