Oekraïense zeelieden na jaar naar huis

Vijftien Oekraïense opvarenden van een aan de ketting gelegde zeesleper zijn vandaag na een jaar naar huis vertrokken. De mannen hadden al die tijd geen salaris ontvangen, omdat de rederij dat weigerde te betalen. Deze week kwam de eigenaar plots met het geld over de brug.

Door een financieel geschil tussen eigenaar Satco, manager Oreo en scheepswerf De Schelde ligt de sleper Gepard al meer dan een jaar aan de ketting in Vlissingen. De rederij weigerde gedurende het conflict de bemanning te betalen. Onder druk van een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank kwam de eigenaar deze week met het geld op de proppen. De Internationale Zeelieden Vakbond (ITF), die de belangen van de bemanning behartigde, kreeg maandag te horen dat zowel de repatriëringskosten als de juridische kosten en het salaris van de bemanning waren betaald. De bemanning is vanochtend per vliegtuig naar huis vertrokken, met in totaal een half miljoen gulden salaris. (ANP)