Niet voor kaas alleen

Op het eerste gezicht zal het winkelend publiek in Gouda weinig nieuws of aparts aantreffen. De hoofdstraat – in Gouda Kleiweg geheten – lijdt aan hetzelfde manco als zoveel andere Nederlandse steden: een overvloed aan Blokkers, C&A's, GSM-winkels en dertien in een dozijn kledingwinkels. Niets mis mee, maar je hoeft er niet voor naar Gouda te komen. Wie even de moeite neemt van het meest bewandelde pad af te gaan, komt echter veel leuks tegen.

Nu loont een wandeling in het centrum van Gouda sowieso de moeite. Naast het beroemde marktplein is veel couleur locale te vinden aan de grachten. En in de buurt van het grachtenwater kom je ook de leukere winkeltjes tegen. Een van de straatjes die niet direct in de looproute liggen, maar wel het één en ander te bieden heeft is de Walestraat, een zijstraat van de Oosthaven. Zo zit op nummer 20 de winkel `bric à brac', die een aardige collectie meubels, curiosa en antiek herbergt. Je vindt er een oude prent voor een paar tientjes tot een eikenhouten kast van een paar mille. Het is in elk geval geen antiekwinkel die je met een volle portemonnee dient te betreden om überhaupt wat te kunnen kopen. Typisch een van die winkels waar je met het nodige geluk nog wel eens op een koopje stuit. In de buurt van Bric à Brac bevinden zich overigens nog meer antiek- en curiosawinkels: een tweetal aan de Westhaven en ook in de nabijgelegen Spiering- en Doelenstraat.

Direct tegenover Bric à Brac op nummer 17 ligt het Gouds reisdoel voor de wijnfanaten: Het Oude Wijnhuis. Al sinds jaar en dag Gouda's beste wijnwinkel. Je kunt er terecht voor een zomerwijntje van een tientje tot Grand Crus van honderden gulden. Behalve wijn kent het Oude Wijnhuis ook een groot aanbod aan wijnparafernalia: glazen, wijnrekken, wijnkisten en zelfs koekjes voor bij de Italiaanse dessertwijn. Wel opletten voor de eigenaar die met veel overredingskracht je altijd meer doet kopen dan je van plan was. Niet dat dit erg is overigens. Eveneens in het centrum, aan de Turfmarkt, is de Spiegeltent: een winkel vol hoeden.

In de Zeugstraat, op nummer 2a, ligt een winkel voor diegenen die in stijl wat te eten willen maken voor bij de zojuist gekochte fles wijn: de kookwinkel de Kokkerie. Dure espressokopjes, de betere potten en pannen, een redelijk aanbod Allesi-artikelen, fraai servies of gewoon een ijskastmagneetje om de keuken op te fleuren.

Niet ver van deze winkel is opnieuw een aardige winkel in meubels, antiek en curiosa te vinden, dat duidelijk een sterk aanbod kent in Gouda. Magazijn De Zon aan de Groenweg 17 herbergt niet zozeer artikelen waar je je hele huis mee vol zet maar dat wel datgene biedt om de `finishing touch' te bereiken. Er liggen oude boekenkisten, cricketbats, olijfolieflesjes en meer van dergelijke brocante-artikelen.

Geheel nieuw is het aanbod van Gallerie Zigt, een zeer klein winkeltje aan de Dubbele Buurt 10A. Terwijl de ontwerpsters aan de achterkant van het pandje nabij de Markt bezig zijn met nieuwe creaties, kan de klant kijken naar ringen, armbanden en colliers. Velen zijn eigen ontwerp, eerder strak en minimaal design dan uitbundige toestanden. Niet al te ver hiervandaan, in de Blauwstraat, zit Nana, een mekka voor sieradenliefhebbers, met de nadruk op oorbellen in vele kleuren, maten en prijzen.

Veel minder design, zeg maar gerust een overvloed aan oude rotzooi, kitsch en het betere junk is te vinden aan de Kattensingel 47A bij Kringloopwinkel De Greep. Het is zonder twijfel een van de leukste (en goedkoopste) winkels van Gouda. Negen van de tien keer vind je er niets, maar juist die ene keer is daar die edelkitschen asbak, een mooie antieke lamp of dat langgezochte boek. Met een overvloed aan (gebruikt) glaswerk, meubilair, TV's en gasfornuisen, tweedehands kleding en boeken sowieso even de omweg waard.

Tot slot, je ontsnapt er niet aan, de Goudse specialiteiten: kaarsen, kaas en stroopwafels. Kaarsenboetiek 't Keldertje, Achter de Kerk 9H, is bij uitstek geschikt voor de aanschaf van goede kaarsen. De kelder, klein maar fraai gelegen bij de St. Janskerk, kent een ruim aanbod aan de wassen branders in vele soorten en maten. Goede kaas, en niet alleen Goudse, is te halen aan de Markt 70 bij Hoogendoorn. Wie nog een lange weg te gaan heeft naar huis, kan de kaas vacuüm laten verpakken. En stroopwafelbakkerij Ravenstein, Spieringstraat 87, is een uitstekend adres voor verse stroopwafels. Wie geluk heeft, krijgt ze warm mee.

    • Tijn Kramer