Kroonprins bespreekt relatie met premier Kok

Premier Kok heeft na afloop van een gesprek met kroonprins Willem-Alexander diens ,,vriendschap'' met Maxima Zorreguieta bevestigd. ,,De relatie is bijzonder genoeg om te melden, maar niet bijzonder genoeg voor aanvullende mededelingen.''

Na afloop van het onderhoud tussen de premier en de kroonprins dat gisteren plaatshad heeft de hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), E. Brouwers, hiervan officieel mededeling gedaan in een verklaring tegenover het Algemeen Nederlands Persbureau. De verklaring betreft twee zinnen: ,,In het gesprek [met premier Kok] heeft de Prins van Oranje de minister-president onder meer verteld over zijn vriendschap met mevrouw Maxima Zorreguieta, die de Argentijnse nationaliteit heeft. Nadere mededelingen zullen niet worden gegeven'', aldus Brouwers. Op nadere vragen wilde Kok noch Brouwers reageren.

Het is de derde maal dat de RVD de naam van een vriendin van de kroonprins noemt. Twee eerdere verklaringen betroffen de vriendschap met Emily Bremers. In januari 1995 waren zij betrokken bij een auto-ongeluk in Duitsland, waarover de RVD meldde dat Emily Bremers behoorde ,,tot de vriendenkring'' van de prins. Vorig jaar bevestigde de RVD dat zij bij de viering was van de zestigste verjaardag van koningin Beatrix in Amsterdam. In de RVD-verklaring van gisteren wordt voor de eerste maal mededeling gedaan over de inhoud van een vertrouwelijk gesprek tussen premier en kroonprins.

Diverse media in binnen- en buitenland, zowel populaire als serieuze, hebben de afgelopen dagen zeer uitvoerig melding gemaakt van de relatie. De bekendmaking van de RVD heeft speculaties gevoed over een eventueel huwelijk tussen de kroonprins en zijn Argentijnse vriendin. Daarbij wordt erop gewezen dat de formulering van de RVD – `vriendschap' – sterker is dan de formulering uit 1995, toen werd gekozen voor de woorden `behorend tot de vriendenkring'. RVD-directeur Brouwers wilde vanmorgen desgevraagd geen toelichting geven op dit verschil. ,,Dat zou exegese zijn en daar doe ik niet aan mee.''

Leden van de Tweede Kamer reageren terughoudend op de bekendmaking van de vriendschap. Zij tonen zich mild over de afkomst van Maxima Zorreguieta, dochter van een Argentijnse ex-minister die heeft gediend ten tijde van het terreurbewind van generaal Videla. Woordvoerders van vrijwel alle Kamerfracties beklemtonen dat ,,een volwassen vrouw'' niet mag worden beoordeeld op het verleden van haar vader en dat de prins en zijn vriendin vooralsnog rust moet worden gegund om elkaar goed te leren kennen. Woordvoerders van GroenLinks en de SP voegen eraan toe dat Maxima Zorreguieta expliciet afstand zou moeten nemen van het tijdperk-Videla wanneer het mocht komen tot een verloving en huwelijk.

De opwinding in diverse media heeft her en der geleid tot onjuiste berichtgeving. In populaire weekbladen was vorige week nog sprake van een Duitse vriendin, `Fräulein Herzog', die dochter zou zijn van een industrieel in Argentinië. De Telegraaf brengt vandaag een foto van ,,het verliefde stel'' op de voorpagina. In werkelijkheid betreft dit een foto van een willekeurige jongeman en -vrouw, die vorige week is gepubliceerd in het tijdschrift More! bij een verhaal over escortservices. De Telegraaf heeft zich laten misleiden door een ene `Rolf Timmermans' die beweerde dat hij de prins en zijn vriendin in mei in New York had betrapt.