Kroatië wil verdachte uitleveren

De Bosnisch-Kroatische krijgsheer Mladen `Tuta' Naletilic (53) mag worden uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. Dat heeft de rechtbank van Zagreb vandaag besloten. De raadsman van Naletilic tekent hoger beroep aan, wat de uitlevering enkele weken zal vertragen. Kroatië lijkt met deze stap toe te geven aan druk vanuit de VN-Veiligheidsraad, dat met sancties dreigt omdat Naletilic niet wordt uitgeleverd en belangrijke documenten niet worden vrijgegeven. Naletilic zou de bloedige etnische zuiveringen rond de Bosnische stad Mostar vanaf 1993 hebben geleid. Zijn uitlevering werd keer op keer uitgesteld om gezondheidsredenen of omdat hij in Kroatië berecht zou worden andere misdrijven. Naletilic' 35-jarige ondercommandant Martinovic (Stela) is begin augustus al uitgeleverd. (Reuters)