Koers bouwbedrijf NBM stort in

Bouwonderneming NBM-Amstelland beleefde vanmorgen een ongekende koersval, die het aandeel terugbracht tot het niveau van bijna twee jaar geleden. Het fonds kelderde vanmorgen met 18 procent, nadat het concern een forse winstdaling rapporteerde over de eerste helft van dit jaar. Rond het middaguur was NBM 17 procent lager op 14,80 euro.

Ook bouwconcern HBG kreeg na melding van een gelijkblijvende winst over het eerste halfjaar een klap. Het aandeel HBG noteerde 4,9 procent lager op 10,65 euro. Branchegenoot Volker Wessels Stevin werd in de val van NBM en HBG meegesleept en moest 4,8 procent terug op 17,95 euro.

Ook onder de hoofdfondsen was de stemming vanmorgen negatief, in lijn met de rest van Europa. Zorgen om de loontontwikkeling in de Verenigde Staten, waarover morgen cijfers vrijkomen, en de bijbehorende rentevooruitzichten drukten de stemming. De AEX-index was rond het middaguur 3,83 punten lager op 568,50 punten.

De bedrukte sfeer zorgde ervoor dat uitzendketen Vedior maar kort mocht profiteren van de gisteren bekendgemaakte plannen tot overname van het Britse Select. Na een aanvankelijke koerswinst van 5 procent noteerde Vedior rond het middaguur onveranderd.

De vanmorgen geïntroduceerde Amsterdam Exchanges All Share Index zorgde volgens persbureau ANP voor enige verontwaardiging op de beursvloer. Deze tegenhanger van de eveneens nieuwe indices van diverse bedrijfssectoren bleek moeilijk te vinden, ook voor de gelouterde schermenhandelaar.

De stand van de All Share Index bedroeg tegen het middaguur 1084,10 punten tegen het zogenoemde teruggerekende slot van 1092,10 punten gisteren.