Kamer ziet niets in camerahelm

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in camera's op helmen van leden van de mobiele eenheid. Bij grootschalige ordeverstoringen zullen juist de dragers van zo'n helm mikpunt worden voor kettingen en honkbalknuppels, zo vrezen de Kamerleden.

Minister Peper (Binnenlandse Zaken) is juist van mening dat de aanwezigheid van een camera een preventief effect kan hebben. Dat bleek gisteren in een overleg dat de bewindsman met de Kamer had.

Vorige week liet de minister in antwoord op schriftelijke vragen van de CDA'er Rietkerk over `camerahelmen tegen hooligans' al weten dat de mobiele eenheid enige tijd geleden voorzien van een camerahelm heeft opgetreden. ,,Het ging daarbij niet om speciaal ontwikkelde minuscule camera's, zoals de Britse politie die in gebruik heeft'', aldus Peper.

De Kamer maakt zich in het algemeen zorgen over privacy-aspecten van cameragebruik door de politie. Of een camera op een helm is gemonteerd of op een winkelpui, waardoor de politie een met cafés gelardeerde straat kan overzien, maakt volgens Peper voor de privacy van de bespiede voorbijgangers geen verschil. Dat de camerahelm de drager ervan kwetsbaarder zou maken, bestrijdt de minister. Het is daarbij wel zaak dat de hooligans niet in de gaten hebben dat de helm van de betreffende agent met een camera is getooid.

Camera's op helmen vergroten volgens Peper enerzijds de veiligheid, omdat het met de hand dragen van een camera een persoon kwetsbaar maakt voor geweld. ,,Anderszijds moet worden bedacht dat degenen die zichtbaar zijn uitgerust met camera's juist mikpunt kunnen worden van stenengooiers.'' PvdA-woordvoerder Wagenaar betitelde de camerahelm gisteren als een `jongensspeeltje' van vijftig mille.