Internationale beurzen

LONDEN

Beleggers krijgen deze week weinig rust. Vandaag begonnen de financiële markten zich vast zorgen te maken over Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over augustus, die morgen worden gepubliceerd. Pakt de gemiddelde loonstijging in de VS te hoog uit, dan groeit de kans dat de rente opnieuw wordt verhoogd.

In Londen daalde de FTSE-index met 0,6 procent tot 6329 punten na aanwijzingen dat Wall Street vanmiddag lager zou openen. De bank HSBC daalde ruim 2 procent nadat bleek dat een voorgenomen overname van Republic New York Corp. moeizaam verloopt.

FRANKFURT

In Duitsland was de daling vanmorgen sterker dan in Londen. Bovenop de rentezorgen voor de VS waren de auto-aandelen DaimlerChrysler en Volkswagen uit de gratie.

Ook de fusiepartner van Viag, Veba, moest door winstnemingen met 2 procent terug. De DAX-index daalde met 1,5 procent naar 4240 punten.

PARIJS

Franse aandelen onttrokken zich geenszins aan de negatieve stemming in Europa. De CAC-index was 1,1 procent lager op 4585 punten. De bank CCF, waarin ING een aandeel heeft van ruim 18 procent, ging 4,5 procent omhoog door speculaties over een mogelijk bod op CCF.

TOKIO

Het Nikkei-gemiddelde raakte vanmorgen 171,23 punten (bijna 1 procent) kwijt op 17.631,25 punten. De stijgende koers van de yen blijft een negatieve factor op de Japanse effectenmarkt. Vooral de aandelen van bedrijven die het van de export moeten hebben leden vandaag verlies.

De beurs van Zuid-Korea lijkt in een glijvlucht te zijn geraakt. Vanmorgen leed Seoul zwaar verlies met een teruggang van 6,5 procent. Gisteren verloor de Koreaanse beurs al 3,5 procent en de dag daarvoor 4,7 procent. De beurs van Australië wist het verlies beperkt te houden tot 0,1 procent. De Hang Seng Index van de beurs van Hongkong verloor 1,3 procent. De beurs van Singapore leverde 0,45 procent in.

NEW YORK

Na dagen van aanhoudende dalingen van de aandelenkoersen is de effectenbeurs van New York gisteren hoger gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde noteerde 108,60 punten (1 procent) winst op 10.937,88 punten.

Handel in termijncontracten op de S&P 500-index wees er vanmorgen in Europa op dat New York vanmiddag toch weer lager zou openen.