Hockeyers beginnen EK met moeizame winst op Polen

Op een kurkdroog kunstgrasveld hebben de Nederlandse hockeyers gisteren hun eerste wedstrijd gewonnen bij het Europees kampioenschap in Padova. Het elftal van de kleine hockeynatie Polen bood afgezien van de openingsminuten weinig tegenstand in het duel met de wereld- en olympisch kampioen die uiteindelijk met 4-1 won. ,,We weten dat we nog moeten groeien'', verklaarde bondscoach Maurits Hendriks na afloop.

Tot veler verrassing nam Polen, de nummer twaalf van het laatste WK in Utrecht, al na negen minuten de leiding door een doelpunt van Rafal Grotowski. Twee minuten later trok aanvoerder Stephan Veen de stand gelijk. Daarna kwam Polen nauwelijks meer over de middenlijn, waardoor er een eenzijdige wedstrijd duel onstond.

Nederland kon ondanks de veldoverwicht niet imponeren. Veel hinder ondervond de ploeg van het veld dat door de hoge temperaturen in Italië al snel kurkdroog werd. Het snelle combinatiespel, een van de pijlers waarop het succes van de Nederlanders is gebouwd, was daardoor vrijwel onmogelijk. ,,Als het er echt om spant, staat deze ploeg er. Daarvan ben ik overtuigd'', zei Hendriks in zijn nabeschouwing.

De voormalige assistent kon tegen Polen weer beschikken over laatste man Erik Jazet. Wegens een overbelast kniegewricht was de verdediger van landskampioen Bloemendaal ruim een maand uit de roulatie. Jazets terugkeer ging ten koste van rechtsachter Sander van der Weide die zijn plaats moest afstaan aan strafcornerspecialist Bram Lomans.

Negen keer mocht Nederland gisteren aanleggen vanaf de rand van de cirkel, maar niet eenmaal was de korte hoekslag succesvol. Hendriks maakte zich naderhand geen zorgen over de haperende strafcorner. ,,Een kwestie van acclimatiseren'', zei de bondscoach, zelf moeizaam ter been wegens een voetontsteking.

Nederland maakt in Padova jacht op de enige titel die nog ontbreekt op de erelijst van de meeste internationals. Twaalf jaar geleden in Moskou won de nationale ploeg, destijds onder leiding van Hans Jorritsma, voor het laatst de Europese titel. Van die lichting zijn nog twee spelers over, doelman Ronald Jansen (35) en middenvelder Jacques Brinkman (33).

Laatstgenoemde nam gisteren in zijn 310de interland maar liefst drie treffers voor zijn rekening, waarmee hij zijn totaal op 76 bracht. ,,Niet gek op mijn oude dag'', vond de energieke recordinternational die komend seizoen terugkeert bij zijn oude club SCHC uit Bilthoven.

Brinkman relativeerde naderhand de overwinning op de Polen. ,,Deze wedstrijd heeft eens temeer aangetoond dat we echt niet zomaar door onze poule heen fietsen'', oordeelde de routinier. ,,Zeker omdat de weersomstandigheden hier niet bepaald in ons voordeel zijn.''

Nederland vervolgt het toernooi vandaag met een duel tegen Ierland. Rusland (zaterdag), Frankrijk (maandag) en Engeland (dinsdag) zijn de volgende opponenten. De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor de halve finales die volgende week vrijdag op het programma staan.

In dezelfde groep won Frankrijk verrassend met 3-2 van Ierland, terwijl Engeland met 7-1 Rusland versloeg. Titelverdediger Duitsland, samen met Spanje favoriet voor de eindzege in groep B, begon het toernooi gisteren met een 6-0 overwinning op gastland Italië.