Groot-Brittannië

Peter O'Toole

`Jeffrey Bernard is onwel'. Die tekst drukte het Britse tijdschrift The Spectator in de jaren '80 af als columnist Jeffrey Bernard weer eens te dronken was geweest om zijn wekelijkse stukje in te leveren. Acteur Peter O'Toole, zelf niet onbekend met het glas, speelt in een weergaloze monoloog van twee uur de schelm/gokker/rokkenjager Bernard die van de kunstenaarswijk Soho zijn thuis had gemaakt en die in 1997 op 65-jarige leeftijd overleed. De voorstelling in het Old Vic theater legt vooral de nadruk op de vrolijke kant van Bernards dronken bestaan. T/m 25 sept Jeffrey Bernard is unwell in Old Vic. Ma t/m za 20 uur. Inl 00-441719287616. Metro Waterloo.

Wagamama

Bij Wagamama kun je geen tafel reserveren, een aperitief bestellen is ongebruikelijk, roken is verboden en aan toetjes doen ze niet. Toch is deze new-style Noodle Bar de snelst groeiende restaurant-keten in Londen, met volgend jaar een filiaal in Amsterdam. Wagamama is een moderne variant op de Japanse ramen-eetwinkeltjes (ramen is een noedel-soort). Aan lange tafels zitten mensen achter een grote soepkom gevuld met heerlijke groentes, vlees of vis en noedels in geurige bouillon. Er zijn ook curry-schotels, vlees- of visgerechten met rijst, of liflafjes zoals kipsaté, gefrituurde groentes en garnalen in limoen. Wagamama's hebben een open keuken waar de koks heen en weer rennen tussen wok en grillplaat. Er wordt zacht gepraat, want er is geen muziek en de bediening is aardig en efficiënt. Wagamama dag 12-23u 10 Lexington Street, Soho; 4 Streatham Street, Bloomsbury; 11 Jamestown Road, Camden; 101 Wigmore Street, Marylebone; 26 Kensington High Street, Kensington

Oude muziek

In de South Bank Centre klinkt dit weekend uitsluitend oude muziek: uit het Middeleeuwse Spanje en uit Zuid-Amerika, Angel-Saksische liederen en dansen en een all-Mozart programma door fortepianist Andreas Staier. Het Nederlandse blokfluit-ensemble Loeki Stardust maakt zijn Londense debut en er kan worden gedanst bij Camerata de Caracas. Twee hoogtepunten op zondag: Hesperion XX van Jordi Savall met Moorse en Andalusische liederen en Benjamin Bagby's uitvoering van de Beowulf legende. 3 t/m 5 sept Early Music Festival in de Queen Elizabeth Hall en de Purcell Room. Inl 00-441719604242.

En verder

Vanaf 14 sept Jane & Louise Wilson, kandidaat voor de Turner Prize in de Serpentine Gallery 00-441714026075; vanaf 10 sept Rankin: Raw Nudes in de Proud Galleries 00-441718394942; vanaf 11 sept schilderijen van Anthony van Dyck in de Royal Academy of Arts waar t/m 16 sept ook tekeningen van Joseph Beuys te zien zijn 00-441713008000; t/m 10 okt Raphael and his Circle in de Queen's Gallery 00-441718391377; t/m 19 sept Rem Koolhaas in het ICA, The Mall, 00-441719303647.