Franse angst voor biotechnologisch voedsel neemt toe

De groeiende angst voor genetisch gemanipuleerd voedsel heeft twee Franse voedselbedrijven ertoe gebracht een keurmerk in het leven te roepen voor `niet genetisch gemanipuleerd' voedsel. Franse boeren roepen op te demonstreren tegen de uit Amerika afkomstige genetische-manipulatietechniek op het Amerikaanse filmfestival in Deauville.

Het dagblad Le Monde opent vandaag met de groeiende angst in de wereld tegen genetisch gemanipuleerd voedsel. De Franse bedrijven Glon-Sanders (dierenvoeders) en Bourgoin (pluimvee) hebben daartoe 2000 boeren verenigd die ongemanipuleerde `soja de pays' zullen gaan kweken. Overigens kan Frankrijk met dergelijke initiatieven maar voorzien in enkele procenten van zijn behoefte aan veevoeder. Het overgrote deel komt uit Noord- en Zuid-Amerika.

Mede daarom voeren de Franse boeren al weken harde actie tegen wat zij noemen `het Amerikaanse dictaat in de voedselvoorziening'. Vandaag zou de Franse justitie bepalen of José Bové, de leider van de linkse boerenvakbond Conféderation Paysanne, op vrije voeten zou komen. Hij zit vast wegens de verwoesting van een in aanbouw zijnde MacDonald's in Millau, in het departement Aveyron (in het midden-zuiden van Frankrijk).

Boeren hebben ook vannacht en gisteren weer groente en fruit uitgestort op pleinen en voor openbare gebouwen in Aix-en-Provence, Arles en andere steden. In Bretagne bezetten zij een supermarkt – zij beschuldigden de directie ervan hen `uit te melken' door extreem goedkope Belgische melk te verkopen. In Normandië bezetten zij een zuivelfabriek van het voedselconcern Danone.

Bij al deze acties spelen verschillende thema's. De lage prijzen drijven de zuivelboeren én de groente- en fruittelers tot wanhoop. Zij eisen steun van de regering en maatregelen tegen de lage prijzen die supermarkten hun betalen zonder het publiek daarvan te laten profiteren. In ruimere zin keren zij zich tegen de mondialisering en het Amerikaanse marktdenken, zoals dat spreekt uit de voortgaande concentratietendens in de Franse supermarktwereld – deze week maakten Carrefour en Promodès bekend de grootste keten van Europa te gaan vormen. De Franse pers volgt met aandacht de protesten die ook in de Verenigde Staten klinken tegen genetisch gemanipuleerd voedsel; de beurskoers van biotechreus Monsanto zou er onder lijden.

De Franse minister van Landbouw heeft bekend gemaakt dat het Britse rundvlees, dat volgens een Europese beslissing al enige maanden weer geëxporteerd mag worden, nog een maand Frankrijk niet in kan. Na eerdere administratieve problemen heeft de minister nu wetenschappelijk advies gevraagd. De Franse voedselveiligheidscommissie denkt tot eind september nodig te hebben.