Frans Cap krijgt slechts deel dochter

Het Franse Cap Gemini is er niet in geslaagd zijn gelijknamige Nederlandse dochter volledig in handen te krijgen. Het automatiseringsbedrijf doet zijn bod toch gestand.

Omdat Cap Gemini S.A. minder dan 95 procent van de aandelen van Cap Gemini N.V. heeft verworven, zal de notering van dit laatste bedrijf op de Amsterdamse effectenbeurs niet worden geschrapt.

Na een verlenging van het medio juni uitgebrachte eerste bod tot gisteren heeft Cap Gemini S.A. (omzet 1998 25,9 miljard Franse franc, 40.000 werknemers) uiteindelijk 93,9 procent in handen gekregen van de aandelen Cap Gemini N.V. (omzet 1,43 miljard gulden, 7.000 werknemers). Dat is onvoldoende om andere aandeelhouders tot verkoop van hun aandelen te dwingen en de notering aan het Damrak te schrappen.

Hoewel Cap Gemini S.A. zijn bod had uitgebracht onder het voorbehoud dat tenminste 95 procent van de aandeelhouders daarop zou moeten ingaan doet het Franse bedrijf zijn bod gestand. Cap Gemini S.A. had voor het begin van het biedingsproces al een belang van 56 procent in de Nederlandse tak.

De resterende aandelen werden verhandeld via de Amsterdamse effectenbeurs. Een bod op de nog ontbrekende aandelen ondervond vanaf het begin tegenstand, omdat oprichter J. van Oosterom van Cap Gemini Nederland niet akkoord ging met de plannen. Hij wilde zijn belang van ruim 10 procent niet afstaan, omdat hij de geboden prijs te laag vond. Blijkens het percentage aangemelde aandelen is Van Oosterom nu toch overstag.

Cap Gemini SA deed zijn bod op Cap Gemini op 16 juni. Ruim een maand later was het totale belang opgelopen tot 84,2 procent. Omdat het streven 95 procent was, werd het bod verlengd. Cap Gemini S.A. zegt tevreden te zijn over het resultaat.