Filmfestival van Venetië wil verrassen

Het Filmfestival van Venetië is gisteravond geopend met Eyes Wide Shut, de laatste, lang verwachte film van Stanley Kubrick, die vandaag ook in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

De hoofdrolspelers Nicole Kidman en Tom Cruise liepen hand en hand over de catwalk naar het Festival Paleis, waar de film vertoond werd in gezelschap van Kubricks weduwe en dochters. Tijdens een druk bezochte persconferentie in Hotel Excelsior – Tom Cruise had nog nooit zoveel journalisten bij elkaar gezien – eerder op de dag noemde Kidman, die ook in het dagelijks leven een paar vormt met Cruise, werken met Kubrick `spannend, moeilijk en opwindend'. Cruise onderbrak `Nic' daarop om aan haar rijtje epitheta nog `frustrerend' toe te voegen. Toch waren de acteurs zeer te spreken over de regisseur. ,,Hij was heel zachtaardig'', zei Kidman, ,,hij was bijvoorbeeld heel erg geraakt toen zijn kat doodging.'' Cruise toonde zich nog steeds het meest onder de indruk van het feit dát hij met Kubrick heeft samengewerkt. ,,Het is iets om aan mijn kleinkinderen te vertellen.'' Volgens regisseur Bernardo Bertolucci, die de film tijdens de officiële vertoning introduceerde, is het heel wel mogelijk dat het werk van Kubrick tegen die tijd nog steeds een mysterie is. Bertolucci prees de regisseur van Lolita en 2001, maar vond ook dat de regisseur de kijker `het plezier van vereenzelviging' had ontstolen.

Tom Cruise en Nicole Kidman zijn de grootste sterren die de 56ste editie van het filmfestival aandoen. Maar ze zijn niet het enige paar op 's werelds oudste filmfestival. Antonio Banderas vertoont in Venetië in de competitie zijn regiedebuut Crazy in Alabama, waarin zijn echtgenote Melanie Griffith een van de hoofdrollen speelt. Onder de regisseurs van de achttien films die strijden om de Gouden Leeuw bevindt zich een aantal bekende gasten van dit en andere grote festivals. In première in Venetië gaan onder meer de nieuwe films van Jane Campion, Abbas Kiarostami, Mike Leigh, Zhang Yimou, Zhang Yuan en Lasse Hallstrom. Buiten de competitie wordt traditiegetrouw een film van Woody Allen vertoond, Sweet and Lowdown, met Uma Thurman en Sean Penn. Maar het festival moet naast de getrouwen uit het festivalcircuit en een aantal middelgrote Amerikaanse films, ook meer verrassingen bieden dan voorgaande jaren. De nieuwe directeur, Alberto Barbera, heeft in zijn eerste programma meer plaats voor nieuwe regisseurs en nieuwe vormen van film ingeruimd. Barbera, tot vorig jaar directeur van een festival voor fijnproevers in Turijn, toonde zich overigens niet helemaal tevreden met het verschijnsel filmfestival. Hij noemde het een vreemde, onwaarschijnlijke container van films, een vorm die zichzelf misschien wel overleefd heeft. Maar publiek en pers gingen gisteren nog volledig op in de glorie van dit ouderwetse verschijnsel. Op de persconferentie kreeg Kidman een roos van een journalist die stamelde dat hij verliefd op haar was en Cruise kon zich tijdens zijn wandeling naar het Festival Paleis laven aan de uitgestrekte armen van de menigte.

    • Bianca Stigter