Endemol brengt belang in Duitse dochter naar beurs

Amusementsconcern Endemol verkoopt een deel van zijn belang in dochteronderneming Helkon Media, de Duitse film- en tv-distributeur. Ongeveer de helft van Endemols belang wordt samen met nieuwe aandelen op de Frankfurtse effectenbeurs voor beginnende bedrijven (Neuer Markt) gebracht.

De beursgang zal dit najaar plaatsvinden. Endemol heeft nu een belang van 51 procent in Helkon. De rest is in handen van twee Duitse aandeelhouders. Zij verkopen niet. Na de beursgang houdt Endemol minimaal 25 procent over. De twee Duitsers, Koenig en Heldmann, behouden ruim 37 procent.

De beursgang moet extra kapitaal opleveren waarmee Helkon haar positie op de Duitse markt wil versterken. ,,Zeker in Duitsland is dit de manier om geld te krijgen voor deze kapitaalintensieve bedrijfstak'', aldus een woordvoerder van Endemol.

Endemol verwierf medio 1998 een belang van 51 procent in Helkon. Toen liet het concern nog weten dat het belang de komende jaren nog zou kunnen groeien. Die plannen laat het concern nu varen.

,,Wij hebben onze strategie aangepast aan die van Helkon om naar de beurs te gaan'', aldus de woordvoerder.

Endemol wil het geld dat de beursgang oplevert – de verwachte opbrengst houdt het concern achter de kiezen – voor een deel investeren in andere distributieactiviteiten. Endemol International Distribution draait voorspoedig en is hard op weg een van Europa's toonaangevende distributeurs te worden, meldt het concern in dit verband.

Deze eigen distributiepoot is ook actief in Duitsland. De verkoop van de Helkon-aandelen brengt meer evenwicht in de activiteiten van het concern in Duitsland via Helkon en Endemol International Distribution, aldus de woordvoerder. ,,Anders zou een onevenredig deel in Helkon blijven zitten.''

Helkon had over het boekjaar 1998/1999 een omzet van bijna 70 miljoen gulden, waarbij het bedrijfsresultaat uitkwam op ruim 4 miljoen.

Voor het zojuist begonnen boekjaar wordt rekening gehouden met een verdubbeling van de omzet en een eveneens sterk stijgende winst. (ANP)