Emmense KPMG'ers wijken uit naar rivaal

Twee partners en vijftig personeelsleden van KPMG in Emmen stappen collectief over naar rivaal Deloitte & Touche. Aanleiding is een strategische heroverweging van KPMG van haar kantorennetwerk in Nederland. In dat kader wordt de vestiging in Emmen te klein geacht en daarom gesloten. ,,In dit e-tijdperk hoef je niet meer bij elke klant om de hoek te zitten'', aldus een KPMG-zegsman.

De KPMG'ers in Emmen waren het daarmee niet eens. ,,Het is en blijft toch people's business'', aldus accountant H. ter Veen, een van de twee KPMG-partners in Emmen. Zij sluiten zich nu samen met het overige personeel aan bij concurrent Deloitte & Touche, omdat deze ,,marktleider is in het midden- en kleinbedrijf''. Deloitte & Touche zal het KPMG-filiaal onderbrengen bij haar vestiging in Emmen. De combinatie wordt naar eigen zeggen met ruim honderd werknemers veruit het grootste accountants- en advieskantoor in de regio.

Volgens een woordvoerder van KPMG ,,kijken wij elk jaar of ons kantorencomplex niet efficiënter kan. De kleine bedrijfjes zoals in Emmen zijn niet rendabel meer.'' Klanten hadden de mogelijkheid mee te gaan naar het KPMG-regiokantoor in Groningen en een aantal grotere heeft dat ook gedaan. ,,Er is geen sprake van een coupe'', merkt hij op. Hij ontkende berichten vanuit Emmen dat KPMG in Nederland terug wil van 40 naar 25 kantoren.