Eigen Huis: offertes hypotheken deugen niet

Meer dan de helft van de hypotheekoffertes deugt niet. De aangeboden hypotheken zijn te duur, te riskant of kennen een onverantwoord hoog leenbedrag.

Dat concludeert de vereniging Eigen Huis op basis van ruim 400 hypotheekoffertes die zij in de eerste helft van dit jaar voor haar leden heeft beoordeeld. Bij het merendeel van deze offertes bleek dat tegen dezelfde voorwaarden goedkopere alternatieven verkrijgbaar waren. Het verschil in bruto maandlast liep in sommige gevallen op tot meer dan honderd gulden per maand.

De vereniging meent dat tussenpersonen die hypotheken aanbieden niet zo objectief en onafhankelijk zijn als deze willen doen geloven. Volgens de vereniging stellen tussenpersonen, die op provisiebasis werken, bij het schrijven van een offerte hun eigen belang boven dat van de klant. Mensen die voor hun hypotheek bij een bank aankloppen krijgen ook niet altijd het voordeligste aanbod.

De vereniging vindt bovendien dat de geldverstrekkers hun klanten veel te hoge hypotheken laten afsluiten. Volgens sommige offertes kunnen mensen ruim zes maal hun jaarinkomen lenen.

Vooral jonge tweeverdieners laten vanwege de hoge huizenprijzen bij de hypotheekaanvraag de beide salarissen volledig meetellen. Als een van de partners vanwege de kinderen minder wil gaan werken kunnen daardoor problemen ontstaan. Hypotheekverstrekkers moeten standaard in hun offertes een waarschuwing opnemen als klanten meer willen lenen dan drieënhalf keer hun jaarinkomen, meent de belangenorganisatie.

Volgens grote hypotheekverstrekkers als Hypothekers Associatie en Hypotheek Visie is de kritiek van de vereniging vooral van toepassing op de kleinere tussenpersonen die weinig keuze tussen geldverstrekkers bieden.

,,Niet waar'', zegt een woordvoerster van de vereniging: ,,De grote ketens zijn evenmin smetteloos.'' Al schermen de grote spelers met een breed aanbod, zo zegt de vereniging, in de praktijk doen ze zaken met ten hoogste tien geldverstrekkers.

Het werken op provisiebasis ondermijnt altijd de onafhankelijkheid van de tussenpersonen. De vereniging pleit daarom voor openbaarmaking van de provisies, en liefst voor afschaffing ervan.