Economische groei in VS vlakt enigszins af

De Amerikaanse economische groei is iets aan het afnemen. Dit blijkt uit cijfers over juli die zowel lagere consumentenbestedingen te zien geven als een verminderde actvititeit in de bouw. De bestedingen in de bouw zijn in juli afgenomen met een half procent. Verwacht was een stijging met 0,6 procent. In dezelfde maand is de index van economische indicatoren gestegen met 0,3 procent tot 108. Deze index wordt beschouwd als de barometer voor de Amerikaanse economische groei in de komende zes tot negen maanden.

,,De informatie die we krijgen is fragmentarisch en geeft nog geen duidelijk beeld'', aldus Robert Mellman, econoom bij zakenbank J.P. Morgan. ,,Maar volgens ons is het een kwestie van tijd voordat we een duidelijke groeivertraging krijgen te zien. We zien dat ook aan de koers van de dollar, die aan het dalen is.''

De grote vraag is of de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, volgende maand de rente zal verhogen. Vorige week had een geldverkrapping plaats die de geldmarktrente en het disconto met een kwartprocent verhoogden. Daarmee leken de markten tevreden en meenden beleggers dat het wat betreft de rente hierbij zou blijven voor de komende maanden.

Afgelopen vrijdag hield Fed-voorzitter Alan Greenspan echter een speech die veel beleggers als alarmerend beschouwden. Greenspan zei dat hogere aandelenkoersen een steeds belangrijker factor worden in beraadslagingen over de renteniveaus. Dat werd negatief geïnterpreteerd, zodat de aandelenindexen drie dagen achter elkaar daalden. Pas gisteren was er weer enig optimisme en steeg de Dow Jones. Niettemin dreigt de kans op inflatie wat de vrees voor een verhoging van de rente weer actueel maakt.