Duitsland drama voor bouwconcerns

De Duitse markt blijft de Nederlandse bouwconcerns NBM-Amstelland en HBG parten spelen. NBM-Amstelland rekent dit jaar op een operationeel verlies in Duitsland van circa 20 miljoen gulden. Nederlands grootste bouwbedrijf HBG verwacht er dit jaar meer dan 100 miljoen gulden verlies.

Dat bleek vanmorgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers van beide bouwbedrijven. Vooral het resultaat van NBM-Amstelland viel sterk tegen. Na jaren met flinke winststijgingen (57 procent over 1998) boekte het over het voorbije halfjaar een winstdaling van 43 procent, tot 55 miljoen gulden. NBM-Amstelland, dat de tegenvallers wijt aan incidentele gebeurtenissen, verwacht de winstdaling dit jaar niet meer goed te maken.

Bij HBG, waarvan de Duitse dochter Wayss & Freytag al geruime tijd met ernstige problemen kampt, stagneerde de halfjaarwinst op 59 miljoen gulden. HBG gaat ook voor geheel 1999 uit van gelijkblijvende winst.

NBM-Amstelland noemt vier oorzaken voor de winstval. Binnen Nederland, waar het vrijwel zijn volledige omzet boekt, zijn flinke tegenvallers bij het railbedrijf, dat minder opdrachten kreeg dan verwacht. Daarnaast kampt NBM-Amstelland met vertragingen bij drie grote woningbouwprojecten. Daardoor zagen de divisies Projectontwikkeling en Bouw & Infra hun bedrijfsresultaat dalen. Grootste klap viel bij de bouwdivisie, waar het bedrijfsresultaat bijna 60 procent lager uitviel.

Uit de woorden van bestuursvoorzitter J. van Bussel van NBM-Amstelland, opvolger van de in mei afgetreden A. Baar, bleek dat het bedrijf niet alleen externe tegenvallers te verduren heeft. De integratie van het vorig jaar overgenomen bouwbedrijf Wilma blijkt lastiger dan verwacht. ,,Het is een zwaar proces. Daar hebben we ons op verkeken.''

In Duitsland bleken problemen bij dochterbedrijf KFK. Nadat dit in 1997 volledig eigendom werd, bleek het veel grotere financiële verplichtingen te zijn aangegaan dan NBM-Amstelland wist. Ook ontdekte de concerntop pas na de overname dat een deel van de KFK-portefeuille in de praktijk minder goed was dan op papier. ,,Er waren bijvoorbeeld bouwgronden aangekocht die in een natuurgebied bleken te liggen'', lichtte financieel bestuurder J. van Dongen vanmorgen toe.

NBM-Amstelland verwacht niet dat de activiteiten in Duitsland nog kunnen verbeteren en vertrekt daarom. Het voorbije halfjaar is 58,6 miljoen gulden op de activa van de Duitse vennootschappen afgeboekt op het eigen vermogen van NBM-Amstelland.

HBG, dat in Duitsland 18 procent van de omzet boekt (tegen 3 procent vorig jaar bij NBM-Amstelland) blijft vooralsnog actief op de Duitse markt. Maar HBG-bestuursvoorzitter J. Veraart liet vanmorgen wel blijken dat dochter Wayss & Freytag niet lang meer verlies mag lijden.