Dichter aan huis

Iets ten zuiden van Alaaf

in een laantje met veel bomen

zit een arme Averklaaf

van zijn kaartenhuis te dromen

Taraboem! Taraboem

Driekaart stuk en veertig roem!

In dat huis zingt een vrouw

droevig mooie liedjes

over Averklaafjes in de rouw

en vergeet-me-nietjes

Taraboem!Taraboem!

Driekaart stuk en veertig roem!

Dit gedicht is van Koos Meinderts en hij is een van de dichters die zondag 26 september vanaf 12u45 voorleest in een van de gasthuizen van Kinder-Dichter in het centrum van Den Haag. Kinder-Dichter is voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Zij gaan in groepjes drie verschillende dichters in drie particuliere huizen bezoeken. Behalve Koos Meinderts zijn ook de (kinder)dichters Edward van de Vendel, Mensje van Keulen, Johanna Kruit, Hans Hagen en Leendert Witvliet van de partij. Volwassenen – afgezien van begeleiders – mogen niet mee. Maar zij kunnen natuurlijk hun eigen Dichter aan huis-programma volgen in een van de vijftig Haagse woonhuizen. Na de `huis-gedichten' gaan alle kinderen naar het Kinderboekenmuseum, waar de dichter Ted van Lieshout optreedt. Na afloop krijgen ze ook een boekje met gedichten cadeau, een uitgave in de Pissebedreeks.

*Kinder-Dichter: kinderen tussen 8 en 12 jaar gaan op zo 26 sept vanaf 12u45 in groepjes op bezoek bij drie verschillende (kinder)dichters in drie verschillende huizen in het centrum van Den Haag. De middag eindigt in het Kinderboekmuseum met een optreden van Ted van Lieshout van 16u tot 17u30. Voor kinderen is het festival gratis, maar ze moeten zich wel van te voren opgeven in verband met de indeling in groepen.

Telefoon 070-3465786, e-mail literair@wxs.nl

Gouden Muis

Kinderen die vragen willen stellen aan hun favoriete schrijver kunnen terecht op de internetsite www.gouden.muis.nl Ze kunnen niet alleen met een schrijver e-mailen of chatten. Er staan ook op de site allerlei gegevens van die schrijver, interviews, foto's en een overzicht welke boeken hij geschreven heeft. De informatie is bijvoorbeeld ook heel goed te gebruiken voor scripties en werkstukken. Dus heb je vragen over De Griezelbus of Dolfje Weerwolfje, dan kun je de hele maand september met Paul van Loon e-mailen. Chatdagen op 8 en 15 september van 10-12u en van 14-16u. Wat ook kan is zelf een e-mail, eigen verhaal, reactie of recensie inzenden. Elke maand wordt de beste inzending beloond met een Zilveren Muis. De schrijvers bepalen wie deze Zilveren Muis verdient en reiken die zelf uit. Alle Zilveren Muis-winnaars dingen ook nog mee naar de Gouden Muis, die één keer per jaar wordt uitgereikt. Schrijvers die vanaf oktober meedoen zijn: oktober 1999: Rita Törnqvist- Verschuur (chatdagen 6 en 20 oktober van 11-13u en van 14-16u). November 1999: Carry Slee (chatdagen 11 en 18 november van 10-12u en van 14-16u). December 1999: Rindert Kromhout. Januari 2000: Mieke van Hooft. Februari 2000: Sjoerd Kuyper. Maart 2000: Lydia Rood en April 2000: Lieneke Dijkzeul.

Inl 0297-564749.

Sterrenhemel

De maand september is heel geschikt om naar de sterren te kijken. Het is niet meer zo laat donker en ook nog niet zo koud. Wil je weten welke planeten er 's avonds te zien zijn en waar precies gekeken moet worden? Tot welk sterrenbeeld de heldere sterren behoren? Waar je je eigen sterrenbeeld kunt vinden? Wat je nog met het blote oog kunt zien, wat met een gewone verrekijker en waar je een sterrenkijker voor nodig hebt. Planetarium, Sterenwacht en Ruimtevaartcentrum in de Kruitoren, Nijmegen organiseert een cursus `Ontdek de sterrenhemel' die op maandagavond 13 september begint. Deelnamekosten ƒ95 incusief een groot cursuspakket.

*Cursus Ontdek de Sterrenhemel vanaf ma 13 sept in Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum Kruittoren, Kronenburgerpark, Nijmegen. Aanmelden en inlichtingen: 024-6419929.

Jonge Vriendjesdag

Zaterdag 4 september is het Jonge Vriendjesdag op het Muiderslot en dat betekent dat alle kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis het Muiderslot mogen bezoeken. Er is een valkenier, die alles vertelt over het africhten van roofvogels voor de jacht. Durfals mogen van de valkenier de vogels aaien. Er kan een spelletjeskaart worden gekocht, waarmee kinderen mee kunnen doen aan spelletjes van vroeger. Die spelletjes zijn bijvoorbeeld mannekesspel, hoefijzergooien, kat- en muisspel en kruisboogschieten. De spelletjes worden gespeeld in de pruimenboomgaard, langs de slotgracht en op de vestingwallen. In de toren en in de kerker worden spannende verhalen verteld door geheimzinnige figuren. En in de Middeleeuwse tent op het terrein kom je te weten hoe je lid kunt worden van de Vereniging van Jonge Vriendjes van het Muiderslot. Ook wordt er verteld wat voor leuke dingen daarbij horen.

*Jonge Vriendjesdag op het Muiderslot, Herengracht1, Muiden op za 4 sept van 10-17u, gratis toegang voor kinderen van 4 t/m 11 jaar, vanaf 12 jaar betaalt iedereen de gewone toegangsprijs van ƒ7,50.

Inl 0294-261325.

Wereldhavendagen

Wil je weten hoe het is om een truck of een groot containerschip te besturen, kom dan naar de Wereldhavendagen op vrijdag, zaterdag en zondag 3, 4 en 5 september in de haven van Rotterdam. Met de Challange Tour (alleen op vrijdag en zaterdag) kun je via virtual reality allerlei schepen besturen, de computergeheimen van de haven proberen te doorgronden en ook als een echte scheeparts een buikwond hechten.

Op het Willemsplein is een plek ingeruimd voor stop-and-go skateclinics en een skatesprintcompetitie (zaterdag en zondag van 11-17u).

Bij de Parkkade/Euromast, rond de Veerhaven, IMAX-Waterstad, Kop van Zuid en andere locaties kunnen kinderen zelf bootjes en bruggen knutselen, vlaggen schilderen, muziekinstrumenten maken en zijn er speciale optredens (zaterdag en zondag van 12-17u). In twee waterbassins op de Parkkade/Euromast demonstreren modelbouwverenigingen hun varende modellen en houden onderling wedstrijden (vrijdag, zaterdag, zondag van 09u30-18u). Kinderen mogen ook met de modelboten varen.

De padvinders van de J.C.J. van Speijk-groep laten zien wat ze allemaal kunnen op het land en in het water. (Zaterdag en zondag van 09u30-18u).

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u richten aan de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker