`Busquin ongeschikt voor EU'

Het Europees Parlement acht de Belg Philippe Busquin niet geschikt als kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie. Beoogd voorzitter Romano Prodi vindt echter dat het parlement niet individuele kandidaten kan verwerpen. Bovendien heeft Prodi gisteren gedreigd af te zien van zijn voorzitterschap als het parlement over enkele maanden een tweede keer over de Commissie wil oordelen om zwak presterende commissarissen alsnog naar huis te kunnen sturen. De Belgische premier, Guy Verhofstadt, wilde gisteren niet zeggen of zijn regering Busquin zal terugtrekken.

Na de hoorzitting met Busquin, voorzitter van de Franstalige socialisten, keerden alle leden van de christen-democratische/ conservatieve Europese Volkspartij alsmede een deel van de liberalen en groenen zich tegen de kandidaat-commissaris. Hij zou te weinig kennis van zaken hebben en te omzichtig hebben geantwoord op vragen naar zijn betrokkenheid bij financiële schandelen in België zoals de Agusta-affaire.

Er werd niet hoofdelijk gestemd. De conclusie van de meerderheid wordt schriftelijk meegedeeld aan de voorzitster van het Europees Parlement, Nicole Fontaine. Het oordeel zal bekeken worden tijdens het overleg dat de fractievoorzitters van het parlement volgende week na afloop van de hoorzittingen hebben met Prodi.

Busquin, kandidaat voor de portefeuille van Onderzoek die nu nog wordt beheerd door Edith Cresson, werd gisteren herhaaldelijk gevraagd naar zijn politieke verantwoordelijkheid voor financiële schandalen bij de Parti Socialiste zoals de Agusta-affaire. Busquin deed niets anders dan herhalen dat hij nooit ergens van geweten had.

De kandidaat-Eurocommissaris werd vooral kwalijk genomen dat hij ontwijkend reageerde op de vraag wat hij zou doen als de Belgische justitie hem zou willen horen in verband met een onderzoek tegen een voormalige penningmeester van de Parti Socialiste wegens clandestiene financiële praktijken. Busquin zei slechts dat hij nooit ergens van geweten heeft en altijd de justitie heeft geholpen. Een landgenoot, de liberaal Willy De Clercq, zei achteraf dat de kandidaat op dat moment had moeten aanbieden dat hij zou aftreden als Euro-commissaris indien hij alsnog bij justitiële affaires betrokken zou raken.

Verscheidene Vlaamse Europarlementariërs vielen Busquin ook aan omdat hij als Belg geen Nederlands spreekt.

    • Ben van der Velden