Boze Nederlander dwingt Airbus naar de grond in Canada

Zo woest was een 36-jarige Nederlandse passagier aan boord van een chartervlucht tussen de Canadese stad Calgary en Amsterdam op zondagavond, dat de piloot besloot een noodlanding te maken in het hoge noorden van Canada. Het toestel met 340 passagiers werd aan de grond gezet in Churchill, een afgelegen plaats aan de Hudson Baai, wegens een acuut geval van zogeheten `air rage' – luchtrazernij, een groeiend fenomeen in het luchtruim van de jaren negentig.

Een woordvoerder van de Canadese politie maakte gisteren bekend dat de man in Canada wordt vastgehouden en volgende week moet voorkomen in Winnipeg, duizend kilometer ten zuiden van Churchill. Korporaal Will Tewnion sprak van ,,een kleine twist'' tussen de passagier en een bemanningslid. Hij wilde niet ingaan op details, maar zei wel dat het meningsverschil dusdanig hoog opliep dat ,,de piloot de veiligheid van het toestel in gevaar achtte'' en besloot tot een noodlanding.

Het toestel, een Airbus A330 van de Chartermaatschappij Canada 3000, kon uitwijken naar de landingsbaan in Churchill, die is berekend op een noodlanding van een Amerikaanse Space Shuttle. De vlucht naar Schiphol liep twee uur vertraging op. De Nederlander is geweldpleging tijdens een vlucht ten laste gelegd. Hij kan maximaal levenslange gevangenisstraf krijgen.

Luchtvaartmaatschappijen hebben in toenemende mate te maken met luchtrazernij – onredelijk tot gewelddadig gedrag van passagiers aan boord van vliegtuigen. Bemanningsleden beklagen zich over groeiende aantallen confrontaties met ,,toornige'' passagiers die hun zelfbeheersing verliezen over kwesties als vertragingen, volle bagagecompartementen in de cabine, maaltijdkeuzes en de barservice. Sommigen schelden op stewardessen, anderen hebben de neiging om met bemanningsleden op de vuist te gaan.

Volgens psychologen wordt luchtrazernij veroorzaakt door een combinatie van omstandigheden bij het vliegen: angst, drukke menigtes, langdurig verblijf op een krappe zitplaats, stress wegens het vertrek, slaapgebrek. De explosieve toename van vliegreizen in de laatste twintig jaar heeft bijgedragen aan het fenomeen.

Een van de meest recente veroordelingen wegens `air rage' betrof een dronken Brit die worstelde met bemanningsleden en probeerde de cockpit binnen te stormen omdat hij aan boord niet meer alcohol kreeg. De 42-jarige man werd vorige maand in de VS schuldig bevonden aan geweldpleging.