Bladen

Sla

Lekker eten zonder vlees is mogelijk, volgens het vernieuwde Sla dat 39 recepten biedt waarin geen spierweefsel of orgaanvlees van dieren zit verwerkt. Er trekt, in een poging af te rekenen met de geiten wollensokken-geur die aan vegetarisme kleeft, `een optocht van heerlijke paprikarecepten' voorbij. Verder een exposé over wel en wee van zout en onder de gesignaleerde voedseltrends bevindt zich de `wrap', grote bloemtortilla's gevuld met kaas, groenten of kruiden. De nadruk van Sla ligt meer op genieten dan op gezond. Vandaar artikelen over chocolade petitfours en Bretonse crêpes. De buitenlandse keuken is vertegenwoordigd met o.a. Suriname, India, China, Turkije en Marokko. De boterbonenratatouille met mozzarella ziet er mooi uit en zal het ook goed doen bij het scrabbelen.

*Sla ƒ5,95

Avanta

Is bedoeld voor Vrouwen met Ambitie en toont dertig mannen en twee vrouwen op een groepsfoto bij een artikel over `teambuilding'. We zien een groep werknemers van de Technische Universiteit Eindhoven aan het werk voor Staatsbosbeheer. De organisatie van dit bedrijfs-uitje lag wel in handen van devrouwen. De boomstronk ruimende mannen weten het werken op hun `uitje' wel te waarderen. Onder `dossier arbeidsmarkt' is te lezen waarom Avanta, zeker in de wetenschappelijke wereld, bestaansrecht heeft: nog steeds 95 procent van het hooglerarencorps bestaat uit heren. Verder 21 services, van hondencrèche tot strijkhulp, om tijd te besparen.

*Avanta, ƒ9,95

Fit for Fun

Gestaalde spieren, outdoor activiteiten en seks; dat is waar de makers van dit blad `fitheid' mee associëren. Van Fit for Fun moeten we tandenstokers gebruiken, rode wijn drinken, onze neusademhaling verbeteren en ontbijten, dat laatste vooral om aambeien te voorkomen. Een slag voor Sla is dat Fit ons oproept meer vis te gaan eten, hoewel, we moeten er voor zorgen dat in onze voeding veel groente en fruit zit. Aan trainingssuggesties zien we oefeningen uit het aqua-joggen, verder cardio-biken, rollerrobics, en de onvermijdelijke crunches en stretches. Opvallend is de pagina grote advertentie voor eenvoetschimmelbestrijdend middel.

*Fit for Fun, introductieprijs ƒ5

Psychologie

Het is niet meer weg te denken uit bladen die over het welbevinden van de mens schrijven: flow. Dus ook Psycholgie wijdt een artikel aan de flow-theorie van Mihaly Csikszentmihaly: ,,Voor een gelukkig leven is het vinden van voldoening belangrijker dan plezier.'' Frans Bromet vertelt over zijn herinnering aan de bezoeken die hij als kind bracht aan een psychiater op de Bos en Lommerweg in Amsterdam. Rita Kohnstamm gaat in op het belang van oude en nieuwe rituelen. En een test voor lezers die willen weten of ze hun gevoelens wel durven te tonen.

*Psychologie, ƒ8,45

Toi

`Voor de man voor de heb', is de ondertitel van het nieuwe `speeltjes'-blad. Dus zien we op een pagina vol foto's van nieuwe camera's een afbeelding van de Palm Cam ,,zo'n apparaatje om op te pakken en nooit meer los te laten'', waarmee de filosofie achter dit blad pakkend is samengevat. Voor slechts ƒ3.500. Verder hartslagmeter-horloges en een stuk over electronica in de auto. Voor degene die zich met al die hebbedingetjes toch nog verveelt is er een overzicht van computer-games. Wel high-tec, maar niet echt speels, want afkomstig uit de argwaan-industrie, zijn de afluister-apparaten die te vinden zijn in de Amsterdamse Spy Shop. Uiteraard mag navigatie-apparatuur niet ontbreken in een blad dat richting zoekt in de wereld van geld uitgeven en pronken met dure dingetjes van twijfelachtig nut.

*Toi, introductieprijs ƒ5

Elle

Nederlandse schrijfsters vertellen wat zij op vakantie lazen. Zo heeft Marion Bloem zich in Nepal op Rilke gestort. Elle heeft samen met het kledingbedrijf WE (voormalig Hij en Zy) een promotie-actie en lezers van Elle krijgen 25% bij WE. Ondanks deze gezamenlijke actie blijft de redactie in een winkeltest objectief: winkelen bij WE is nog niet wat het wezen moet. En beautyjournaliste Karen van Ede laat zien dat zij zich weet te bewegen in de society-wereld. In haar interview met Isabelle Rossellini over dier make-uplijn Manifesto meldt Van Ede: ,,Anders dan met Lagerfeld, Miyake, Jil Sander of Paloma Picasso heb ik het gevoel dat ik Rossellini al jaren ken.''

*Elle, ƒ8,95

Filosofie Magazine

Een VWO-leerlinge weidde haar eindscriptie aan Plato's opvattingen over ouderen. Daaruit blijkt dat in de oudheid de oudere mens nog iets te betekenen had in de maatschappij. Plato vond zelfs dat alleen ouderen geschikt waren om het land te regeren. Een ingekorte versie van deze scriptie staat in het maandblad over de filosofie. Umberto Eco vertelt in een interview over het belang van het geheugen voor de cultuur. Het geheugen dient niet alleen als instrument om dingen te onthouden, maar ook om gegevens te filteren. Alles onthouden werkt namelijk beperkend. Verder Schopenhauer, Heidegger, Pascal en Kierkegaard over verveling.

*Filosofie Magazine, ƒ12,50