België

Saint-Hubert

In zijn wilde jaren was Hubert een verwoed jager, die zelfs op Goede Vrijdag de hertenjacht verkoos boven de kerkbanken. Op die dag in 683 ontdekte hij in het Ardense woud een wit hert met een stralend kruis tussen het gewei, dat hem vermanend toesprak. Hubert bekeerde zich ter plekke, maakte een voettocht naar Rome en werd bisschop van Maastricht. Hij beschikte over wonderbaarlijke gaven waarmee hij lammen en blinden genas en hondsdolheid bezwoer, maar stierf zelf aan de gevolgen van een wondinfectie. De legende van de heilige Hubertus komt tot leven in het museum van de Waalse stad Saint-Hubert dat speciaal is ingericht om blinden en slechtzienden te ontvangen. De heilige van de jacht en de natuur wordt vereerd op 4 en 5 sept in Saint-Hubert. Inl 00-3261612070.

Zwalmstreek

De wielerkaravaan van de Ronde van Vlaanderen trekt jaarlijks door de akkers rond Zwalm, Roborst, Rozebeke, Beerlegem en Sint-Denijs. Nadat de renners zijn gepasseerd, neemt het gewone leven weer zijn gang in de boerendorpen vlakbij Gent. Schijn bedriegt, want over een afstand van 30 km zijn her en der beelden in het landschap geplaatst. De steenbakkerij, het dorpscafé, de watermolen en de oude kapel herbergen nu kunstwerken, gemaakt door acht kunstenaars uit dit gebied dat zich met trots de Vlaamse Ardennen noemt. De acht uit de Zwalmstreek nodigden op hun beurt zeven Nederlandse kunstenaars uit. Kunst en Zwalm op 4, 5, 11 en 12 sept, za 13-18u zo 11-18u. Routebeschrijving bij VZW Boem. Inl 00-32093606520.

Vrouwenbeelden

De Venus van Milo, de hals van een Modigliani of gewoon een Rubenstype: vrouwen zijn een dankbaar schildersobject. Hoe geven mannen vrouwen weer en op welke manier kijken vrouwen naar vrouwen? Deze vragen komen aan de orde tijdens een zondagse wandeltocht langs de collecties van drie Antwerpse musea: het Museum voor Schone Kunsten, het museum voor Hedendaagse Kunst en het museum voor Fotografie. Onder leiding van een gids uit één van deze instellingen wordt het beeld van de vrouw zichtbaar op de volgende zondagen: 5 sept, 3 okt, 7 nov, 5 dec, 9 jan, 6, feb, 5 mrt, telkens 10u30-16u, inl. MUHKA, Leuvenstraat, Antwerpen. Inl 00-3232385960.

En verder

Het koninklijk Paleis in Brussel (Paleizenplein) is nog t/m 27 sept te bezoeken, di-zo 10u30-16u30u, 00-3225138940; Theaterfestival van de beste Nederlandstalige producties van het afgelopen seizoen, te zien in Brussel en Amsterdam, kaarten voor Brussel 00-3222015858 t/m 4 sept; overzichtstentoonstelling Andy Warhol: A Factory. Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel t/m 19 sept, di-zo 10-18u. Inl. 00-3225078469.