Wordt ze het?

Wordt ze het of niet? Prinsgemaal? Daarover heeft de televisie mij geen uitsluitsel gegeven. Wel ben ik getuige geweest van een wilde jacht op feitjes die misschien helemaal geen feitjes zijn.

Zo gaat het. De ether is zo boordevol dat de opwinding zelf nieuws wordt. Niemand kan het nog negeren. ,,Het land gonst van de geruchten'', meldden Nova en SBS6. Bij gebrek aan eigen bronnen brengen respectabele nieuwsrubrieken foto's en commentaren uit de roddelbladen. Dubieuze collega's krijgen autoriteit. Beroeps-paparazzo Joop van Tellingen en mevrouw Y. Hoebe van Privé werden plaatsvervangers van de Rijksvoorlichtingsdienst. Op Netwerk en Nova mochten zij zeggen wat ze ervan vonden.

Op RTL4-nieuws zag ik geschiedenisleraar Kikkert doceren. Hij staat meer bekend om zijn boude uitspraken dan om zijn nauwkeurigheid. Met een samenzweerderige glimlach nam hij plaats achter een echte word processor. Hij kan dus typen. Op televisie moet zo'n beeld geleerdheid suggereren. Hij voorzag veel belemmeringen voor een huwelijk tussen de Kroonprins en zijn vermeende vriendin. Ook het New Yorkse adres van een Argentijnse kwam in beeld. Maar ik zag geen aanwijzingen dat de vrouw die daar woonde, ook daadwerkelijk de vriendin van Willem-Alexander was. Een Argentijnse tante (wie?) vertelde wel aan de telefoon dat ze mooi en intelligent was.

Alleen het Journaal had meer complete eigen nieuwsgaring. Maar was het een opening waard? Uit anonieme Argentijnse en Nederlandse bronnen had de betrouwbare Braziliaanse correspondente Ineke Holtwijk (ook voor De Volkskrant) vernomen dat de prins bij de familie van Maxima Zorreguieta, begin augustus in het ski-oord Bariloche op bezoek was geweest. Het was een vooraanstaande Argentijnse familie en de vader was gedurende de laatste twee jaar van de junta minister - later bleek staatssecretaris - van Landbouw geweest.

Holtwijk kon later toevoegen dat de man weliswaar als burger aan een fout regime had deelgenomen maar volgens de Argentijnse Justitie geen bloed aan zijn handen had kleven. De meeste Argentijnen denken er ook zo over. Maar Nederland is dol op fout, ook al gaat het slechts om de `dochter van'. Nova bracht het emotionele onaanvaardbaar van Mies Bouhuys, zaakwaarnemer voor de Argentijnse Dwaze Moeders. De telefoon van Bouhuys kwam in beeld en die stond voor heel goed Argentinië.

Maartje van Weegen, NOS-correspondente van het Koninklijke Huis, volgde de prins bij een watermanagement-bezoek aan Weurt maar kreeg geen antwoord op haar vragen. Heel bleu was de Haagse correspondent Kees Boonman. Hilversum had hem opgedragen een reactie aan premier Kok te vragen. De tegenzin droop er van af. ,,Vindt u het niet vervelend, al die berichten over de kroonprins?'', vroeg hij hoopvol. Nee, Kok vond het niet vervelend.

Gefundeerde berichtgeving - geen speculatie - over een liefdesrelatie van de kroonprins lijkt mij legitiem. Het doet er niets aan af dat de relatie misschien op niets uitloopt. Er wordt vaak bericht over kandidaten voor publieke functies, ook al krijgen ze het baantje later niet. Maar ik kan ook begrijpen dat de RVD pas wacht met mededelingen tot er sprake is van een verloving. Ook bij kandidaten voor andere functies wordt gewacht op officiële feiten. De RVD kan moeilijk vertellen dat de kandidaat op het koninklijke zeiljacht `heeft gezoend met de prins'.

Monarchie en erfopvolging staan op gespannen voet met de individualisering. Het persoonlijke leven van de prins is officieel, of hij wil of niet. Het parlement moet zijn verloofde goedkeuren. Maxima krijgt een schoonfamilie van 100 fotografen en cameralieden en 16 miljoen mensen in een vreemd regenachtig land dat graag de vinger op foute buitenlanders legt. Kan ze dat wel aan? Dat ze daar nog even over wil nadenken en dat de Oranjes haar rust willen gunnen, kan ik me voorstellen. Er hebben er al genoeg afgehaakt. Maar ik wil het wel weten.

    • Maarten Huygen